Wykonanie
Testujecie już przepisy na Wielkanocne wypieki ? Bo ja pomału zaczynam i ta babka jest jednym z nich. Babeczka bardzo smaczna, nie za sucha nie za mokra taka wypośrodkowana. Lekko sezamowa natomiast bardziej zdecydowanego smaku dodaje jej polewa z
białej czekolady i tahini, polecam zrobić ją z podwójnej porcji i oblać całą babkę. Świetnie sprawdzi się na Wielkanocnym
stole. Przepis z bloga Maja Skorupska, natomiast polewę wymyśliłam sama :)

Składniki :6 jaj1 i 1/2 szklanki
cukru2 i 1/2 szklanki
mąki1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia250 g
masła roztopionego i ostudzonego100 ml kremówki3 łyżki
kakao4 łyżki pasy sezamowej TahiniPonad to :100 g
białej czekolady2 łyżki pasty sezamowej tahini
Mąkę przesiewamy łączymy z
proszkiem do pieczenia.Do
masła wlewamy kremówkę, mieszamy, odstawiamy.
Jaja ucieramy z
cukrem na biała, puszystą , gęstą masę. Następnie partiami, naprzemiennie dodajemy
mąkę i
masło cały czas miksując na wolnych obrotach aż do wyczerpania składników. Następnie masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy pastę
sezamową, mieszamy, odstawiamy. Do drugiej dodajemy przesiane
kakao, miksujemy do połączenia.Formę z kominem lub na babkę smarujemy
masłem i wysypujemy
bułką tartą. Ja użyłam formy z kominem o średnicy 23 cm. Spód wyłożyłam papierem do pieczenia boki wysmarowałam
masłem i obsypałam
mąką.Masę wykładamy do formy naprzemiennie tzn. łyżka białej masy
potem łyżka ciemnej lub tak jak ja ułożyłam masy warstwowo. Na spód wylałam połowę jasnej masy na to
kakaowa, znowu jasna i
kakaowa.Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 70 min. lub do tzw. suchego patyczka. Moja po godzinie była już dobra. Odstawiamy do ostygnięcia.W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
czekoladę z pastą
sezamową. Polewamy ostudzone ciasto.Smacznego :)