Wykonanie
Słyszeliście, że Pela aktywowała swój Bar
Sałatkowy ? Mnie osobiście bardzo to ucieszyło :)Na pierwszą proponowaną
sałatkę akurat nie miałam weny, a na drugą, po drobnych ;) modyfikacjach, udało się znaleźć składniki. Nazwałam tę
sałatkę groszkową, ponieważ oprócz
zielonego groszku, jest w niej
ciecierzyca, po angielsku chickpea, a pea to właśnie
groszek :) takie drobne naciągnięcie
językowe ;)Przy okazji
kurczaka koronacyjnego przekonałam się do dodatku
dżemu morelowego w sosach i chętnie go wypróbowałam i tutaj :) Ostrzegam -
sałatka jest strasznie zapychająca, ale jednocześnie bardzo fajna, polecam spróbować. Ja jedynie następnym razem wezmę
jogurt grecki zamiast
majonezu i wtedy troszkę dosolę.
SAŁATKA "GROSZKOWA"składniki:- 1 szkl suchej
ciecierzycy- 2 szkl mrożonego
groszku- 100g
migdałów- łyżka
ketchupu- łyżka
majonezu- łyżeczka
dżemu morelowego- 1/2 łyżeczki sosu
sambal oelek- ewentualnie
sól i
pieprzCiecierzycę namoczyć przez noc w dużej ilości
wody. Rano odlać
wodę, zalać nową i ugotować.
Groszek też kilka minut gotować.
Migdały uprażyć na suchej patelni. Odsączyć
groszek i
ciecierzycę, wymieszać w misce z
migdałami.Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać, polać nimi
sałatkę.
