Wykonanie
Nie chodzi o to warzywo w postaci surowej, ale o najpopularniejszy sposob przyzadzania
szpinaku. Wielu osobom jesli
powiem: "
szpinak", na pewno od razu
skojarzy sie ten
szpinak w
smietanie :) Wyglada, jak to
szpinak, mocno tak sobie, choc musze wam powiedziec, ze ja na nowo odkrylam smak tego warzywa.
Dla 4 osob:1 kg
szpinaku (
moze byc mrozony)25 g
masla1 lyzka
maki150 g
smietany kremowej150 g
mlekasolmielona galka muszkatalowa
Szpinak umyc, osaczyc na sicie, zblanszowac przez 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzic i wystudzic. Nastepnie posiekac. W rondlu rozpuscic
maslo, dodac
szpinak, wymieszac. Dodac
make i wymieszac. Zalac
smietana i
mlekiem, wymieszac, zagotowac. Doprawic do smaku
sola i mielona galka muszkatalowa. Bardzo klasycznie pasuje do tego
sadzone jajko :)Przepis z: Chefkoch.deWpis uczestniczy w akcji:Zapraszam tez na moje candy z okazji 5 lat "Z kartoflanego
pola".