Wykonanie
Fajny przepis dla wszystkich tych, którzy w mniejszym lub większym stopniu starają się dbać o linię. Danie wykonuje się szybko, a jest smaczne i zdrowe. Można podawać je ze wszystkim. Ja polecam z
kaszą kuskus.
Składniki na 2 porcje:
400-500g piersi z
indyka (lub zamiennie z
kurczaka)
przyprawy:
bazylia,
oregano,
zioła prowansalskie,
papryka ostra,
papryka słodka,
sól,
pieprz,
przyprawa złocista do kurczaka – oczywiście każdy może dodać
zioła i
przyprawy, które mu najbardziej smakują.
łyżka
oliwy z oliwekok. 100-150g
kaszy kuskusPrzygotowanie:
Mięso osuszyć i pokroić w cieniutkie paski (o szerokości ok. 1cm).
Indyka przełożyć do miski, posypać wybranymi
ziołami dodać
oliwę z oliwek i wstawić pod przykryciem do lodówki na co najmniej 15 minut (wszystkie smaki wtedy się połączą). W tym czasie przygotować
kaszę kuskus według instrukcji na opakowaniu. Dla lepszego smaku
kaszy, dodaję do niej
zioła i przyprawiam ją.
Mięso smażymy krótko bez dodatku tłuszczu (wystarczy
oliwa z marynaty).