Wykonanie
Co powiecie na zdrową sałatkę? Doskonała na lekki lunch lub kolację!W mojej
sałatce znalazł się
między innymi
szpinak – posiada on bardzo dużo przeciwutleniaczy, przez co ma właściwości antynowotworowe i chroni przed miażdżycą. W dodatku jest dobrym źródłem naturalnego magnezu, który jak wiemy (m.in z licznym reklam suplementów diety) pomaga nam radzić sobie ze stresem oraz zapobiega bólom głowy.Kolejnym składnikiem sałatki są
truskawki (sezon właśnie się zaczyna) – mają one dużo witaminy C, poprawiają naszą przemianę materii i oczyszczają nasz organizm (szczególnie w połączeniu z magnezem).Jako chrupiący składnik w
sałatce występują
migdały : sprzyjają one obniżeniu cholesterolu a tym samym zapobiegają wielu chorobom układu krwionośnego. Regulują również metabolizm i pomagają w odchudzaniu, zawierają zdrowe tłuszcze oraz błonnik.Dodatkiem
białkowym do sałatki jest
kozi ser, który również należy do produktów bogatych w składniki odżywcze.Wszystko połączył wyrazisty dressing z
miodem i
tymiankiem .
Składniki: na jedną porcję:2 garstki
młodych liści
szpinakuokoło 5-6
truskawekserek kozi – około 25 g1 łyżka posiekanych
migdałówDressing1/2 łyżeczki
miodu1 łyżeczka
oliwy z oliwek1 łyżeczka
octu balsamicznegoszczypta
soliszczypta
tymiankuPrzygotowanie:
Szpinak dokładnie myjemy, osuszamy, układamy na talerzu. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki
truskawki, następnie pokruszony kozi
serek, wszystko posypujemy
migdałami. Składniki dressingu dokładnie ze sobą mieszamy i polewamy nim
sałatkę bezpośrednio przed podaniem.Uwagi:Zamiast samego
szpinaku można z powodzeniem dać mieszankę ulubionych
sałat,
rukola czy
roszponka dobrze się nada.Ja użyłam
serek kozi do smarowania, ale można dać roladkę kozią lub inny ulubiony
kozi ser. Należy tylko sprawdzić jak jest słony, gdyż możliwe, że do dressingu już nie będzie potrzeba
soli. Ewentualnie może być tez
feta lub nawet
mozzarella.
Tymianek można dać świeży lub suszony.