Wykonanie
Ten przepis mnie zachwycił.Jest prosty a połączenie słodko wytrawnych smaków bardzo mi odpowiada. Jestem oczarowana takim połączeniem i na pewno nie raz jeszcze
będę szukała podobnych inspiracji. Przepis pochodzi z mojego ulubionego kanału na Youtube a jest autorstwa
Jacka Kuźmickiego,szefa kuchni jednej z warszawskich restauracji.Składniki- podaję na jedną porcję:garść
świeżego szpinaku4,5
truskawek2 łyżki
migdałów w płatkach2 plastry
szynki parmeńskiej, prosciutto, wędzonej(według uznania)2 łyżki
musztardy2 łyżki
miodu1 łyżka białego
octu balsamicznego1 łyżka
oliwy z oliwekWykonanie:
Szpinak i
truskawki umyć i osuszyć. Plastry
szynki przekroić na pół i podsmażyć na patelni z niewielką ilością
oliwy. Na suchej patelni uprażyć
migdały. Całość składników nakładać na talerz. Sos wykonujemy z :
musztardy,
miodu,
octu i
oliwy. Całość polać sosem.