ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA SZPINAKOWA

SAŁATKA SZPINAKOWA

nazwa

Wykonanie

Przepis na tę bardzo prostą, banalną wręcz sałatkę, jednakże niesamowicie smaczną, o fantastycznym słodko - kwaśnym smaku, dostałam od mojej koleżanki, u ktorej spędziłyśmy piątkowy wieczór na babskich plotkach.
Sałatka wyśmienicie pasuje do różnego rodzaju mięs, choć nam bardzo smakowała jako dodatek do pizzy, może także stanowić samodzielne danie (lunch) nie tylko dla fanów zieleniny i wegetarian.
pół paczki świeżego szpinaku
2 surowe marchewki starte na grubej tarce
3-4 łyżki octu balsamicznego
2-3 łyżki płynnego miodu
garść migdałów w płatkach
Szpinak wypłukać i dobrze odsączyć.
Na suchej patelni uprażyć migdały aż lekko zbrązowieją.
W niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać ocet balsamiczny i miód. Proporcje miodu i octu mogą być różne w zależności od upodobań, czy sałatka ma być słodsza i delikatna czy bardziej kwaśna i nieco ostrzejsza.
Szpinak przełożyć do dużej miski, dodać startą marchewkę, wlać sos, dodać migdały i delikatnie wymieszać.
Podawać.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2011/08/saatka-szpinakowa.html