Wykonanie
Doskonałe danie na obiad w ciepły letni dzień. Jest łatwe i szybkie do przygotowania, ale za to pełne smaków.

Składniki:ok 200g
szynki parmeńskiej (możemy też użyć inną suchą
szynkę)ok 150g
sera feta – 1 opakowanieok 10
suszonych pomidorów (np. pół słoiczka)1 duża
cukiniasłoiczek czarnych
oliwekopakowanie
pomidorków koktajlowych (ok 15-20 sztuk)łyżeczka
oliwy z oliwekprzyprawy:
sól,
pieprz,
oregano,
bazyliaulubiony
makaronPrzygotowanie:Na patelni dokładnie zrumienić
szynkę – jeśli mamy odmianę bez tłuszczu można obsmażyć na odrobinie
oliwy z oliwek, jeśli
szynka jest bardzie tłusta proponuję obsmażenie na suchej patelni. Zrumienioną
szynkę należy odlożyć na talerz i dodać dopiero na końcu, żeby pozostała chrupiąca. Nasptęnie podsmażyć pokrojną w kostkę
cukinię, kiedy będzie gotowa dodawać po koleji resztę składników: pokrojone
suszone pomidory, pokrojone
czarne oliwki, następnie przekrojone na pół
pomidorki koktajlowe (dodajemy je tak późno, gdyż chcemy żeby pozostały świerze), zrumienioną wcześniej
szynkę parmeńską, oraz na koniec pokrojony
ser feta. Doprawiamy odrobiną
pieprzu,
suszonego oregano i
bazylii (można też dodać odrobinę
soli do smaku, ale należy z nią uważać, gdyż zarówno
szynka jak i
ser feta jest słona). Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na patelni aż
fetą się roztopi i wszystkie składniki będą gorące. Łączymy z ulubionym
makaronem i gotowe.





