ßßß
Składniki:5 jajek6 pieczarek1/2 cebuli1 ząbek czosnku1 łyżeczka masła1 łyżeczka oliwyodrobina soku z cytryny1 łyżeczka majonezusól, pieprz do smakudo dekoracji: kiełki, szczypiorekPrzygotowanie:Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, przekroić na połówki.Pieczarki umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać. Cebulę i czosnek również posiekać jak najdrobniej. Na patelni roztopić masło i olej, dodać cebulę i lekko zeszklić. Następnie dodać czosnek, pieczarki i wszystko smażyć kilka minut aż grzyby będą miękkie i podsmażone. W międzyczasie skropić wszystko odrobiną soku z cytryny oraz dodać sól i pieprz do smaku. Ostudzić.Z jajek delikatnie wyjąć żółtka, włożyć do miseczki. Dodać podsmażone pieczarki z cebulką i czosnkiem oraz łyżeczkę majonezu. Wszystko dokładnie rozgnieść widelcem aż powstanie jednolita, gładka masa. W razie potrzeby i jeśli lubimy można dołożyć więcej majonezu lub dać np. odrobinę jogurtu naturalnego (będzie mniej kalorycznie). Farsz doprawić do smaku i przy użyciu małej łyżeczki nadziewać jajka bardzo czubatoUdekorować np. kiełkami.