Wykonanie

Składniki:5
jajek6
pieczarek1/2
cebuli1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
masła1 łyżeczka
oliwyodrobina
soku z cytryny1 łyżeczka
majonezusól,
pieprz do smakudo dekoracji:
kiełki,
szczypiorekPrzygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, przekroić na połówki.
Pieczarki umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać.
Cebulę i
czosnek również posiekać jak najdrobniej. Na patelni roztopić
masło i
olej, dodać
cebulę i lekko zeszklić. Następnie dodać
czosnek,
pieczarki i wszystko smażyć kilka minut aż
grzyby będą miękkie i podsmażone. W międzyczasie skropić wszystko odrobiną
soku z cytryny oraz dodać
sól i
pieprz do smaku. Ostudzić.Z
jajek delikatnie wyjąć
żółtka, włożyć do miseczki. Dodać podsmażone
pieczarki z
cebulką i
czosnkiem oraz łyżeczkę
majonezu. Wszystko dokładnie rozgnieść widelcem aż powstanie jednolita, gładka masa. W razie potrzeby i jeśli lubimy można dołożyć więcej
majonezu lub dać np. odrobinę
jogurtu naturalnego (będzie mniej kalorycznie). Farsz doprawić do smaku i przy użyciu małej łyżeczki nadziewać
jajka bardzo czubatoUdekorować np.
kiełkami.
