Wykonanie
Co powiecie na
gruszki w daniu na słono? Prawie każdy wie, że
gruszka i
ser pleśniowy to doskonałe połączenie, postanowiłam więc je wykorzystać do zrobienia jesiennej foccaci.

Składniki:Ciasto2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1 saszetka
suszonych drożdży*1 szklanka ciepłej
wody1 łyżeczka
miodu1/4 szklanki
oliwy z oliwekszczypta
soliDodatki1 spora
gruszka (dość twarda, żeby nie rozpadła się podczas pieczenia)2-3 gałązki świeżego
tymianku (można dać suszony)około 100 g
sera gorgonzola (lub innego ulubionego pleśniowego)odrobina
oliwy z oliwekKarmelizowana
cebula1 duża
cebula1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
cukruokoło 1 łyżki
oliwy z oliwekodrobina
soli*U mnie do kupienia są tylko takie
drożdże, jeśli oczywiście ich nie mamy, może użyć świeżych w proporcjonalnej ilości.Przygotowanie:Ciasto: Do miski wlewamy szklankę
wody, dodajemy
drożdże oraz
miód, lekko mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy szklankę
mąki,
oliwę z oliwek, ponownie lekko mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy resztę
mąki,
sól i wszystko dokładnie mieszamy aż powstanie gładkie ciasto (ja swoje mieszałam po prostu dokładnie łyżką, gdyż ciasto jest dość mokre i będzie mocno przyklejało się do rąk). Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.Po tym czasie ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Ciasto dokładnie rozpłaszczamy rękami i robimy małe wgłębienia palcami, następnie polewamy po wierzchu odrobiną
oliwy z oliwek i układamy listki
tymianku. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni.
Cebula: W tym czasie
cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię wraz z łyżką
oliwy i dokładnie szklimy (najlepiej pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, czas około 10 minut). Kiedy
cebula zacznie się już rumienić dodajemy do niej
cukier,
miód oraz
sól i smażymy jeszcze około 10 minut, aż
zrobi się złoto brązowa.Na ciasto układamy karmelizowaną
cebulę, układamy obraną, pokrojoną w kawałki
gruszkę oraz kawałki
sera pleśniowego i skrapiamy znowu
oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika na 20 minut, aż wierzch pięknie się zarumieni. Jemy na ciepło lub na zimno



Inspiracja tu