ßßß
Składniki (na 2 porcje):2 garście świeżego szpinaku2 garście świeżej roszponki2 czerwone grejpfrutyok 150 białego sera (ja użyłam chudego)3 łyżki pestek słonecznikaDressing4 łyżki soku z grejpfrutów1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżka octu balsamicznego1 mała łyżeczka mioduszczypta soli i pieprzuPrzygotowanie:Szpinak i roszponkę dokładnie umyć i osuszyć. Grejpfruty obrać, tak, aby nie zostały białe części (to one są gorzkie!), następnie wykroić kawałki owocu, w miarę możliwości tak żeby nie było błonek. Z pozostałych części grejpfrutów wycisnąć sok. Pestki słonecznika lekko uprażyć na suchej patelni. Na talerzu, lub w miseczce ułożyć szpinak i roszponkę, dodać cząstki grejpfruta, pestki oraz pokruszony biały ser. Wszystkie składniki dressingu zmieszać ze sobą i polać nim sałatkę tuż przed podaniem.


