Wykonanie
Welsh Rarebit jest to tradycyjna brytyjska grzanka znana już od XVIII wieku. Podaje się je z wieloma różnymi dodatkami, jednak ja dzisiaj przedstawiam wersję najprostszą z możliwych, czyli z
serem,
szpinakiem sosem Worcestershire i
musztardą. To połączenie sprawdza się zawsze, a w przyszłości poeksperymentujemy z innymi gdyż te grzanki były przepyszne. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishWelsh Rarebit(4 porcje)Składniki:4 kromki ładnego
chleba lub 1
bagietka pokrojona na kromki1 szklanka
startego sera cheddar (lub innego ulubionego)1 łyżeczka wytrawnej
musztardy1/2 łyżeczki
sosu Worcestershiremielony
czarny pieprz1 łyżeczka
mleka2 szklanki
świeżego szpinakuPrzygotowanie:Włóż
szpinak do dużej patelni i podgrzewaj do zwiędnięcia, po czym odstaw do ostygnięcia. Następnie odciśnij rękami nadmiar
wody i z grubsza posiekaj.Kromki
chleba lub
bagietki połóż na blaszce do pieczenia i umieść pod rozgrzanym grillem.W międzyczasie, w małej miseczce wymieszaj
ser,
musztardę,
sos Worcestershire, szczyptę
pieprzu i
mleko, po czym wmieszaj posiekany
szpinak.Zarumienione kromki obróć na drugą stronę i wyłóż na nie przygotowaną mieszankę
serowo-
szpinakową. Włóż blaszkę ponownie pod grilla i podgrzewaj przez 2 – 3 minuty, aż
ser się roztopi i ładnie zarumieni.Smacznego!

English versionWelsh Rarebit(4 servings)Ingredients:4 slices of good bread or 1 baguette sliced1 cup of grated
cheddar cheese1 teaspoon of dry
mustard1/2 teaspoon worcestershire sauceground black pepper1 teaspoon of milk2 cups of fresh spinachPreparation:Heat the spinach in a pan until wilted then leave to cool. When cooled, squeeze out the excess liquid and chop roughly.Place the slices of bread under the broiler until lightly browned on one
side.Meanwhile mix together the cheese,
mustard, worcestershire sauce, pepper and milk. Next, stir in the chopped spinach.Turn the slices of bread over and top with the cheese mixture, so it’s evenly distributed over each slice. Place under the hot grill for 2 – 3 minutes until the cheese is melted and golden.Enjoy!

Share the post "Welsh Rarebit – brytyjska grzanka z
serem i
szpinakiem"



