ßßß
(6-8 porcje)Składniki:6-8 małych cukinii, pokrojone w plasterki1 średnia cebula, pokrojona w cienkie plasterki1 łyżka oleju roślinnego1-2 szklanki wody1 łyżka masła½ szklanki śmietanki 36%sól i pieprzPrzygotowanie:W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia, przez około 5 minut.Dodaj cukinię i wodę, podkręć ogień do dużego i doprowadź do wrzenia. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia zmięknie.Odcedź cukinię, umieść w pojemniku blendera i zmiksuj do ulubionej konsystencji. Następnie wmieszaj masło i śmietankę i dopraw solą i pieprzem do smaku.Przełóż ponownie do patelni i gotuj przez około 4 minuty, aż cukinia zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne i podawaj.Smacznego!
English versionCreamed zucchini(6-8 servings)Ingredients:6-8 small zucchini, sliced1 medium onion, thinly sliced1 tbsp vegetable oil1-2 cups water1 tbsp butter½ cup heavy creamsalt and pepperPreparation:In a large saucepan, heat oil, add onions and stir. Cook, stirring regularly, until onion is translucent, for about 5 minutes.Add zucchini and about 1 cup of the water. Adjust heat to medium-high, bring water to a low boil, stirring mixture occasionally, until everything is tender.Drain cooked zucchini in a colander and mix with a blender until almost smooth. Add butter and cream and mix.Cook mixture over medium heat until it is slightly reduced and heated through, about 4-6 minutes. Season to taste with salt and pepper and serve.Enjoy!
P.S. Taką zastawę w stylu japońskim i chusteczki upolowałam w świetnej cenie tutaj . Polecam!:)Share the post "Śmietankowa cukinia / Creamed zucchini"


