Wykonanie
Share the post "Śmietankowa
cukinia / Creamed zucchini"Sezon
cukiniowy w pełni, w tej chwili
cukinia jest najtańsza i najsmaczniejsza. Może warto więc nią zastąpić poczciwe ziemniaki? Przedstawiam dziś szybki, smaczny i bardzo łatwy dodatek do każdego dania głównego, przepyszna i bardzo śmietankowa
cukinia na pewno zasmakuje całej rodzinie. Polecam!Scroll down for recipe in English
(6-8 porcje)Składniki:6-8 małych
cukinii, pokrojone w plasterki1 średnia
cebula, pokrojona w cienkie plasterki1 łyżka
oleju roślinnego1-2 szklanki
wody1 łyżka
masła½ szklanki
śmietanki 36%sól i
pieprzPrzygotowanie:W dużej i głębokiej patelni rozgrzej
olej, włóż
cebulę i podsmaż do zeszklenia, przez około 5 minut.Dodaj
cukinię i
wodę, podkręć ogień do dużego i doprowadź do wrzenia. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż
cukinia zmięknie.Odcedź
cukinię, umieść w pojemniku blendera i zmiksuj do ulubionej konsystencji. Następnie wmieszaj
masło i
śmietankę i dopraw
solą i
pieprzem do smaku.Przełóż ponownie do patelni i gotuj przez około 4 minuty, aż
cukinia zgęstnieje. Dopraw
solą i
pieprzem jeżeli to konieczne i podawaj.Smacznego!
English versionCreamed zucchini(6-8 servings)Ingredients:6-8 small zucchini, sliced1 medium onion, thinly sliced1 tbsp vegetable oil1-2 cups water1 tbsp butter½ cup heavy creamsalt and pepperPreparation:In a large saucepan, heat oil, add onions and stir. Cook, stirring regularly, until onion is translucent, for about 5 minutes.Add zucchini and about 1 cup of the water. Adjust heat to medium-high, bring water to a low boil, stirring mixture occasionally, until everything is tender.Drain cooked zucchini in a colander and mix with a blender until almost smooth. Add butter and cream and mix.Cook mixture over medium heat until it is slightly reduced and heated through, about 4-6 minutes. Season to taste with salt and pepper and
serve.Enjoy!
P.S. Taką zastawę w stylu japońskim i chusteczki upolowałam w świetnej cenie tutaj . Polecam!:)Share the post "Śmietankowa
cukinia / Creamed zucchini"