ßßß
(2 porcje)Składniki:2 pstrągi, oczyszczone i umyte2 plastry boczku, pokrojone w paski1 cebula, pokrojona w kostkę5-6 średnich pieczarek, pokrojone w kostkę (lub więcej jeśli lubisz)1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki1 grzanka z chleba, pokruszona1 cytryna. sok i do dekoracjisól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Skrop pstrągi wyciśniętym sokiem z cytryny i dopraw dokładnie z każdej strony solą i pieprzem.Na średnim ogniu rozgrzej patelnię, wrzuć boczek, podsmaż do chrupkości i przełóż do miski pozostawiając tłuszcz na patelni.Dodaj do tej samej patelni cebulę, podsmaż przez kilka minut na średnim ogniu, po czym dodaj grzyby i smaż przez kolejne cztery lub pięć minut, by odparowała z nich wilgoć. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj tymianek i smaż kolejną minutę. Przełóż zawartość patelni do miski z boczkiem i dokładnie wymieszaj.Włóż połowę farszu do wnętrza pstrąga i zepnij go wykałaczkami, powtórz to samo z drugą rybą. Ułóż je w natłuszczonym naczyniu do zapiekania i piecz w temperaturze 200 ° C przez 15 minut.Smacznego!
English versionMushroom stuffed trout(2 servings)Ingredients:2 trouts, cleaned and washed2 pieces bacon, chopped1 onion, diced5-6 medium button mushrooms, chopped1 tbsp fresh thyme, chopped1 heaping tbsp parsley, chopped1 slice bread, toasted and crumbledlemon for juice and garnishsalt and pepper to tastePreparation:Squeeze lemon juice over trouts and season with salt and pepper.Heat small pan on medium heat and fry the bacon, remove when crispy and place into a bowl.Saute onion in bacon fat a couple minutes over medium heat, then add mushrooms and cook for another four or five minutes, making sure mushrooms expel their moisture. Season with salt and pepper. Add thyme and cook for one more minute. Spoon onion-mushroom mixture into bowl with bacon and add bread crumbs. Mix together.Spread half the stuffing into one trout, repeat with other trout and secure with toothpicks. Place into greased baking dish and bake at 200 oC for 15 minutes.Enjoy!
Share the post "Pieczony pstrąg nadziewany grzybami / Mushroom stuffed trout"


