Wykonanie
Share the post "Pieczony
pstrąg nadziewany
grzybami / Mushroom stuffed trout"Dziś przedstawiam pomysł na zdrowy i lekki obiad z
rybą w roli głównej. Pieczony
pstrąg nadziewany
grzybami i
ziołami zachwyci wszystkich fanów zdrowego odżywiania. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, co na pewno docenią pracujący na cały etat:). Na szczęście
pstrągi są teraz bardzo powszechnie dostępne i w zazwyczaj dobrej cenie więc pozostaje się tylko nimi cieszyć. Polecam!Scroll down for recipe in English

(2 porcje)Składniki:2
pstrągi, oczyszczone i umyte2 plastry
boczku, pokrojone w paski1
cebula, pokrojona w kostkę5-6 średnich
pieczarek, pokrojone w kostkę (lub więcej jeśli lubisz)1 łyżka posiekanych listków świeżego
tymianku1 czubata łyżka posiekanej
natki pietruszki1 grzanka z
chleba, pokruszona1
cytryna. sok i do dekoracji
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Skrop pstrągi wyciśniętym
sokiem z cytryny i dopraw dokładnie z każdej strony
solą i
pieprzem.Na średnim ogniu rozgrzej patelnię, wrzuć
boczek, podsmaż do chrupkości i przełóż do miski pozostawiając tłuszcz na patelni.Dodaj do tej samej patelni
cebulę, podsmaż przez kilka minut na średnim ogniu, po czym dodaj
grzyby i smaż przez kolejne cztery lub pięć minut, by odparowała z nich wilgoć. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku, dodaj
tymianek i smaż kolejną minutę. Przełóż zawartość patelni do miski z
boczkiem i dokładnie wymieszaj.Włóż połowę farszu do wnętrza
pstrąga i zepnij go wykałaczkami, powtórz to samo z drugą
rybą. Ułóż je w natłuszczonym naczyniu do zapiekania i piecz w temperaturze 200 ° C przez 15 minut.Smacznego!

English versionMushroom stuffed trout(2 servings)Ingredients:2 trouts, cleaned and washed2 pieces bacon, chopped1 onion, diced5-6 medium button mushrooms, chopped1 tbsp fresh thyme, chopped1 heaping tbsp parsley, chopped1 slice bread, toasted and crumbledlemon for juice and garnishsalt and pepper to tastePreparation:Squeeze lemon juice over trouts and season with salt and pepper.Heat small pan on medium heat and fry the bacon, remove when crispy and place into a bowl.Saute onion in bacon fat a couple minutes over medium heat, then add mushrooms and cook for another four or five minutes, making sure mushrooms expel their moisture. Season with salt and pepper. Add thyme and cook for one
more minute. Spoon onion-mushroom mixture into bowl with bacon and add bread crumbs. Mix together.Spread half the stuffing into one trout, repeat with other trout and secure with toothpicks. Place into greased baking dish and bake at 200 oC for 15 minutes.Enjoy!

Share the post "Pieczony
pstrąg nadziewany
grzybami / Mushroom stuffed trout"



