Wykonanie
Mazurek podwójnie różany jest moim drugim podejściem do tego rodzaju ciasta z 2 numeru Kukbuka. Jedyne co zmieniłam w oryginalnym przepisie to dodałam całe
jajko a nie samo
żółtko, gdyż ciasto nie chciało mi się uformować, ale i tak wszystko wyszło tak jak powinno. Sam kolor mazurka też nie wyszedł mi taki jak na zdjęciu w magazynie, nie mam pojęcia dlaczego, gdyż trzymałam się proporcji z apteczną dokładnością. Może miałam bardziej skoncentrowany koncentrat buraczany?:) Tak czy inaczej najważniejszy jest smak, a tutaj wszystko wyszło bajecznie.Polecam!P.S. Po nocy w lodówce troszkę zbladł:)(forma 33 cm x 15 cm lub okrągła o śr. ok. 25 cm)Składniki:Ciasto:200 g
mąki140 g zimnego
masła pokrojonego w kostkę70 g
cukru pudu1
surowe żółtko (u mnie całe małe
jajko)1 ugotowane,roztarte
żółtko (opcjonalnie)Nadzienie:2 łyżki
konfitury z
płatków róży150 g
białej czekolady4 1/2 łyżki
śmietanki 36 %2 łyżki
wody różanej3 łyżeczki czystego koncentratu z
buraków1/2 szklanki uprażonych
płatków migdałówPrzygotowanie:Do miski miksera wsyp
mąkę i włóż
masło.Końcówką do ciasta miksuj,aż utworzy się ziarnista struktura. Dodaj
cukier puder,
jajko i miksuj aż do utworzenia się z ciasta kuli. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw na 30 min do lodówki.Rozwałkuj ciasto na grubość około 1/2 cm i wyłóż nim nasmarowaną
masłem lub spryskaną specjalnym sprayem formę do tarty. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na kolejne 15 min.Rozgrzej piekarnik do 190 oC i piecz ciasto 10 min, następnie zmniejsz temp. do 175 oC i piecz kolejne 10-15 min do zrumienienia. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.W międzyczasie przygotowujemy masę: na garnku z gotującą się
wodą połóż żaroodporną miskę. Włóż do niej posiekaną
czekoladę i wlej
śmietankę. Mieszaj,aż
czekolada się roztopi i połączy ze
śmietanką. Zdejmujemy miskę z garnka i gdy masa lekko przestygnie przełóż do filiżanki 2 łyżki masy, dodaj
wodę różaną i koncentrat. Wymieszaj dokładnie i następnie przelej ją do reszty masy w misce.Schłodzone ciasto posmaruj
konfiturą z
płatków róży. Następnie wylej na nią przestudzoną masę i pozostaw mazurka w chłodnym miejscu na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc. Przed podaniem posyp ciasto uprażonymi na suchej patelni
płatkami migdałowymi.Smacznego!

Share the post "Mazurek podwójnie różany z
białą czekoladą"



