ßßß Cookit - przepis na mazurek z czekoladą

mazurek z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Dziś realizuję kolejny wielkanocny wypiek, czyli mazurek. Miałem tyle pomysłów na to ciasto, że nie wiedziałem, który zrobić jako pierwszy. Skończyło się na tym, że na pierwszy rzut poszedł klasyczny, z czekoladą i migdałami. Mam nadzieję, że uda mi się zrobić jeszcze kilka innych, bo mam fajne przepisy ze starej książki kucharskiej :)
ciasto:
250 g mąki
180 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na cienki prostokąt między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Z resztek ciasta wykonać cienkie wałki, zapleść z nich warkocze i ułożyć na prostokącie. Całość przełożyć (z papierem) na blachę piekarnika. Piec w 180 º C przez ok. 15-20 minut, na lekko złoty kolor. Aby ciasto było bardziej przyrumienione, po upieczeniu piekarnik nastawić na opcję grill i piec jeszcze przez 1-2 minuty pilnując aby się nie spalił. Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić na blasze do całkowitego wystudzenia. Przenieść i dekorować polewą.
polewa:
100 g słodkiej czekolady
1 łyżka kremówki 36%
Czekoladę podzielić na cząstki i umieścić w misce z kremówką. Całość rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotową masę wylać na kruchy spód. Dekorować płatkami migdałów. Podawać.
dodatkowo:
płatki migdałów
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/04/mazurek-z-czekolada.html