ßßß
Kotlety schabowe z sosem malinowym z kolendrą(4 servings)Składniki:4 kotlety schabowe z kością, o grubości około 2 cm4 łyżki dżemu malinowego2 łyżki musztardy Dijon2 łyżeczki oliwy z oliweksól, pieprz100 g świeżych malin2 łyżki posiekanej kolendry1 łyżeczka sosu sojowego1/2 łyżeczki soku z limonkiPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C.Kotlety umyj i osusz papierowymi ręcznikami, po czym wysmaruj z obu stron oliwą i dopraw równomiernie z każdej strony solą i pieprzem.Umieść dużą patelnię (najlepiej przystosowaną do zapiekania w piekarniku) na dużym ogniu i wyłóż na nią schabowe. Zmniejsz ogień do średniego i smaż kotlety z obu stron do zarumienienia, po około 4-5 minut.W międzyczasie w małej miseczce wymieszaj 2 łyżki dżemu z musztardą, wyłóż powstałą mieszankę na kotlety i wstaw patelnię do piekarnika (lub przełóż je do naczynia żaroodpornego jeżeli nie posiadasz odpowiedniej patelni.) Piecz przez około 4-6 minut, lub aż przestaną być różowe w środku (najlepiej sprawdzać termometrem kuchennym).Gdy kotlety się pieką, przygotuj sos. W miseczce rozgnieć widelcem maliny, dodaj ostatnie 2 łyżki dżemu, kolendrę, sos sojowy, sok z limonki i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj i jeżeli sos jest zbyt słodki, dodaj sok z limonki, jeżeli zbyt kwaśny, dodaj dodatkową łyżeczkę dżemu.Gdy kotlety są już upieczone, wyjmij je z piekarnika o wyłóż na talerze i odstaw aby odpoczęły przez 3 minuty. Podawaj z przygotowanym sosem.Smacznego!
English version(4 servings)Ingredients:4 bone-in pork chops, about 2 cm thick4 tbsp raspberry jam, divided2 tbsp dijon mustard2 tsp olive oilsalt, pepper100 g fresh raspberries2 tbsp chopped cilantro1 tsp soy sauce1/2 tsp lime juicePreparation:Preheat oven to 220 oC.Pat dry the pork chops with kitchen towel and then rub each one on both sides with1/2 teaspoon of the oil. Sprinkle both sides with salt and pepper.Place large oven-safe pan over high heat and put the pork chops in. Reduce heat to medium-high and once the chops are well-browned on the underside (about 4-5 minutes), flip.Combine the 2 tablespoons of jam and mustard in a small bowl and brush tops liberally with the mustard sauce and then transfer the pan to the oven. Bake for about 4-6 minutes, or until cooked through.While the pork chops are in the oven, use a fork to mash the raspberries in a small bowl. Stir in the remaining 2 tabelspoons of jam, the cilantro, soy sauce, lime juice and a pinch of salt. Raspberries always have different levels of sweetness, so adjust seasoning if needed. If the sauce is too sweet, add up to 1/2 teaspoon more lime juice. If too tart, add an extra teaspoon of jam.When chops are cooked to desired doneness, transfer to a plate and let rest for 3 minutes. Serve with the berry-cilantro sauce on the side for dipping.Enjoy!
Share the post "Kotlety schabowe z sosem malinowym z kolendrą / Pork chops with raspberry cilantro sauce"


