Wykonanie
Share the post "Kotlety
schabowe z
sosem malinowym z
kolendrą /
Pork chops with raspberry cilantro sauce"Dziś przedstawiam idealny przepis na letni obiad w gorące dni. Soczysty, gruby kotlet zapieczony z
musztardą i podany z przepysznym i orzeźwiającym sosem ze świeżych
malin i
kolendry. Szybki i łatwy do zrobienia obiad dla zapracowanych. Polecam!Scroll down for recipe in English

Kotlety
schabowe z
sosem malinowym z
kolendrą(4 servings)Składniki:4 kotlety
schabowe z kością, o grubości około 2 cm4 łyżki
dżemu malinowego2 łyżki
musztardy Dijon2 łyżeczki
oliwy z oliweksól,
pieprz100 g świeżych
malin2 łyżki posiekanej
kolendry1 łyżeczka
sosu sojowego1/2 łyżeczki
soku z limonkiPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C.Kotlety umyj i osusz papierowymi ręcznikami, po czym wysmaruj z obu stron
oliwą i dopraw równomiernie z każdej strony
solą i
pieprzem.Umieść dużą patelnię (najlepiej przystosowaną do zapiekania w piekarniku) na dużym ogniu i wyłóż na nią
schabowe. Zmniejsz ogień do średniego i smaż kotlety z obu stron do zarumienienia, po około 4-5 minut.W międzyczasie w małej miseczce wymieszaj 2 łyżki
dżemu z
musztardą, wyłóż powstałą mieszankę na kotlety i wstaw patelnię do piekarnika (lub przełóż je do naczynia żaroodpornego jeżeli nie posiadasz odpowiedniej patelni.) Piecz przez około 4-6 minut, lub aż przestaną być różowe w środku (najlepiej sprawdzać termometrem kuchennym).Gdy kotlety się pieką, przygotuj sos. W miseczce rozgnieć widelcem
maliny, dodaj ostatnie 2 łyżki
dżemu,
kolendrę,
sos sojowy,
sok z limonki i szczyptę
soli. Dokładnie wymieszaj i jeżeli
sos jest zbyt słodki, dodaj
sok z limonki, jeżeli zbyt kwaśny, dodaj dodatkową łyżeczkę
dżemu.Gdy kotlety są już upieczone, wyjmij je z piekarnika o wyłóż na talerze i odstaw aby odpoczęły przez 3 minuty. Podawaj z przygotowanym sosem.Smacznego!

English version(4 servings)Ingredients:4
bone-in
pork chops, about 2 cm thick4 tbsp raspberry jam, divided2 tbsp dijon
mustard2 tsp
olive oilsalt, pepper100 g fresh raspberries2 tbsp chopped cilantro1 tsp soy sauce1/2 tsp lime juicePreparation:Preheat oven to 220 oC.Pat dry the
pork chops with kitchen towel and then rub each one on both sides with1/2 teaspoon of the oil. Sprinkle both sides with salt and pepper.Place large oven-safe pan over high heat and put the
pork chops in. Reduce heat to medium-high and once the
chops are well-browned on the underside (about 4-5 minutes), flip.Combine the 2 tablespoons of jam and
mustard in a small bowl and brush tops liberally with the
mustard sauce and then transfer the pan to the oven. Bake for about 4-6 minutes, or until cooked through.While the
pork chops are in the oven, use a fork to
mash the raspberries in a small bowl. Stir in the remaining 2 tabelspoons of jam, the cilantro, soy sauce, lime juice and a pinch of salt. Raspberries always have different levels of sweetness, so adjust seasoning if needed. If the sauce is too sweet, add up to 1/2 teaspoon
more lime juice. If too tart, add an extra teaspoon of jam.When
chops are cooked to desired doneness, transfer to a
plate and let rest for 3 minutes.
Serve with the berry-cilantro sauce on the
side for dipping.Enjoy!

Share the post "Kotlety
schabowe z
sosem malinowym z
kolendrą /
Pork chops with raspberry cilantro sauce"



