Wykonanie
Share the post "
Jajka zapiekane z
łososiem,
botwinką i
brie / Baked eggs with salmon, chard and
brie"Dziś, dla odmiany, przedstawiam przepis na bardzo przyjemne i wbrew pozorom szybkie śniadanie.
Jajka zapiekane w
śmietance z
wędzonym łososiem,
botwinką i
serem brie. Doskonałe z grzankami, które można zamoczyć w płynnym
żółtku i
serowo-
śmietankowym sosie. To było przepyszne danie i na pewno na stałe zagości w naszym menu, jedynie po sezonie zamienię
botwinkę na
szpinak. Polecam!Scroll down for English

(2 porcje)Składniki:4
jajka100 g
wędzonego łososia60 g
sera brie (lub
camemberta), pokrojonego w plastry1/2 szklanki
śmietanki 30-36%150 g listków
botwinki, umytej i posiekanej1
szalotka lub mała
cebula, pokrojona w cienkie plasterki1 łyżka posiekanego
szczypiorku2 łyżki
oleju rzepakowegosól i
pieprzPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C.Podsmaż
szalotkę do zeszklenia na
oleju rzepakowym, dopraw
solą i
pieprzem. Następnie zdejmij z ognia i wmieszaj listki
botwinki (będą się jeszcze dopiekały w piekarniku).Przygotuj 2 średniej wielkości naczynka do zapiekania (13-15 cm średnicy) i wyłóż je
łososiem.Następnie wyłóż warstwę
botwinki, wbij po 2
jajka i rozłóż na nich równomiernie
ser, zalej
śmietanką (wlałam więcej bo lubię:)) i posyp
szczypiorkiem. Tutaj przygotowałam je też w mniejszych naczynkach wbijając po 1
jajku.Delikatnie dopraw
solą i
pieprzem (pamiętaj że
łosoś i
brie są słonawe), przykryj naczynka folią aluminiową, włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij folię i dopiekaj kolejne 5 minut, aż
białka się zetną a
żółtko wciąż będzie płynne.Smacznego!

English versionBaked eggs with salmon, chard and
brie(2 servings)Ingredients:4 eggs100 g smoked salmon60 g
brie, sliced1/2 cup heavy cream150 g of chard, washed and chopped1 shallot, sliced1 tbs chives, diced2 tbs canola oilsalt and pepperPreparation:Preheat the oven to 180 oC.Sauté the shallots in the canola oil until transparent, season lightly with salt and pepper, turn off the heat, add the chard and mix.Next take your two ramekins and layer the smoked salmon and then the chard in them. Crack two eggs in each, and then split the
Brie, heavy cream and chives between each.Season
very lightly with salt and pepper, wrap the eggs with aluminum foil, place them on a sheet
tray and bake for 15 minutes. Remove the foil and bake for another 5 minutes or until the whites are completely set and hopefully have some runny yolks.Enjoy!

Share the post "
Jajka zapiekane z
łososiem,
botwinką i
brie / Baked eggs with salmon, chard and
brie"



