Wykonanie
Składniki:Kopytka:0,5kg.
ziemniaków1
jajko1 szklanka
mąki pszennej+ do oprószenia stolnicy0,5szklanki
mąki ziemniaczanej150g.świeżych liści
szpinaku2
marchewki1 ząbek
czosnku2 łyżki
masła0,5 szklanki rosołu lub
bulionu drobiowegosol,
pieprz

Przygotowanie:Kopytka:
Ziemniaki obrać,umyć, ugotować na miękko z dodatkiem
soli,odcedzić,osuszyć nad ogniem.Przecisnąć przez praskę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem,odstawić do ostygnięcia.Do
ziemniaków dodac
jajko oraz
mąki,wyrobić dokładnie cisto.Odrywać po kawałku ,na stolnicy oprószonej
mąką formować wałeczki z których wycinać ukośne kluski.W garnku zagotować
wodę,wrzucać kopytka porcjami,gotować do wypłynięcia na wierzch.Sos
szpinakowo-
marchewkowy:
Marchewki obrać ,umyć,zetrzeć na tarce o małych oczkach.Liście
szpinaku dokładnie umyć,osuszyć
Czosnek obrać ,przecisnąć przez praskę.W garnku rozpuścić
masło,poddusić składniki.Podlać rosołem,doprawić.Dusić do zgęstnięcia sosu.Kopytka rozdzielić na porcję,polać gorącym sosem.Smacznego