Wykonanie
15 sierpnia 2014Składniki:(Na 4 słoiki 0,5l.)3 kg
ogórków gruntowych3-4 ząbki
czosnkuPo 3-4 ziarenka
ziela angielskiego na każdy słoik1 łyżka
soli1 opakowanie
curry Zalewa:3 szklanki
wody1/2 szklanki
octu4 łyżki
musztardy sarepskiej



Przygotowanie:
Ogórki pokroić w paski ( ok. 1 cm) zasypać
solą , wymieszać , odstawić na 2-3h.Po tym czasie odlać wytworzoną
wodę z
ogórków , zasypać je
curry , odstawić na
olejne 6h a najlepiej na noc.Gotowe
ogórki poukładać pionowo do umytych/wyparzonych słoików.
Czosnek obrać pokroić w plasterki , dodać po parę plasterków do każdego słoika wraz z
zielem angielskim.Składniki na zalewę zagotować razem , gorącą zalać
ogórki, dokładnie zakręcić.Pasteryzować 10-15 min.Odstawić do góry dnem w ciemne miejsce do ostudzenia.SmacznegoPost navigation← Sernik sam w sobie jest bardzo wilgotny i lekko słodki , a ciasto dzięki piankom miękkie.Mus malinowy idealnie dopełnia smak
sera.Idealna
sałatka do drugiego dania na zimno lub ciepło przygotowana z zasmażką z
masła i
mąki lub
bułki tartej. →