ßßß Cookit - przepis na Ogórki curry z musztardą

Ogórki curry z musztardą

nazwa

Wykonanie

15 sierpnia 2014
Składniki:
(Na 4 słoiki 0,5l.)
3 kg ogórków gruntowych
3-4 ząbki czosnku
Po 3-4 ziarenka ziela angielskiego na każdy słoik
1 łyżka soli
1 opakowanie curry
Zalewa:
3 szklanki wody
1/2 szklanki octu
4 łyżki musztardy sarepskiej
Przygotowanie:
Ogórki pokroić w paski ( ok. 1 cm) zasypać solą , wymieszać , odstawić na 2-3h.
Po tym czasie odlać wytworzoną wodę z ogórków , zasypać je curry , odstawić na olejne 6h a najlepiej na noc.
Gotowe ogórki poukładać pionowo do umytych/wyparzonych słoików.
Czosnek obrać pokroić w plasterki , dodać po parę plasterków do każdego słoika wraz z zielem angielskim.
Składniki na zalewę zagotować razem , gorącą zalać ogórki, dokładnie zakręcić.
Pasteryzować 10-15 min.
Odstawić do góry dnem w ciemne miejsce do ostudzenia.
Smacznego
Post navigation
← Sernik sam w sobie jest bardzo wilgotny i lekko słodki , a ciasto dzięki piankom miękkie.Mus malinowy idealnie dopełnia smak sera.
Idealna sałatka do drugiego dania na zimno lub ciepło przygotowana z zasmażką z masła i mąki lub bułki tartej. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/smaczne-ogorki-na-zime-jako-przystawka-czy-dodatek-do-dania-glownego-lub-na-kanapke