Wykonanie
5 października 2014Składniki:1 podwójna
pierś kurczakasol,
pieprzolej do smażeniaSos:300ml rosołu lub
bulionu drobiowego100g.
serka topionego kremowego(1 bloczek)3 łyżki
masła śmietankowego2 łyżki
mąkiszczypta
chili(ew.
sól,
pieprz)
Przygotowanie:Piersi umyć,osuszyć,oczyścić z błonek.
Mięso pokroić w nie duże plastry,lekko rozbić.Każdy kawałek oprószyć
solą i
pieprzem z obu stron.Na patelni rozgrzać
olej smażyć piersi po parę sekund z każdej strony do zmiany koloru na jasny.Sos: Do garnka wlać rosół ,wstawić na gaz.Gdy będzie gorąc włożyć
serek topiony,trzymać na wolnym ogniu co chwila mieszając do całkowitego rozpuszczenia się
serka.Do sosu włożyć piersi,dusić ok 10min.Na patelni rozpuścić
masło dodać
mąkę,energicznie wymieszać,wlać parę łyżek sosu cały czas mieszając by zasmażka była płynna i gładka-przelać do garnka z sosem,delikatnie wmieszać.SmacznegoPost navigation← Moja mama od lat robi
śledzie w tej postaci na różne rodzinne imprezy.Obowiązkowo goszczą podczas Świąt Bożego Narodzenia.
Kardamon jak najbardziej przypadł mi do gustu.Ma wyjątkowy smak i aromatyczny zapach.Bardzo dobrze skomponował się ze smakiem
białego sera. →