ßßß Cookit - przepis na Cytrynowy łosoś na cukinii

Cytrynowy łosoś na cukinii

nazwa

Wykonanie

1 września 2014
Składniki:
(Na 2-3 porcję)
400g. świeżego łososia
1 średnia cukinia
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka masła
sól ,pieprz ,chili
Przygotowanie:
Łososia umyć,osuszyć,delikatnie nożem odciąć skórkę.
Natrzeć rybę z obu stron sokiem z cytryny,oprószyć solą i pieprzem.
Odstawić do lodówki pod przykryciem na 30 min.
Po tym czasie cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach,doprawić ją solą,pieprzem i chili-wymieszać.
Na zwykłej patelni rozgrzać masło,włożyć cukinię,smażyć do miękkości co jakiś czas mieszając.
Patelnię grillową rozgrzać,położyć łososia,smażyć po parę min. z obu stron aż zmieni kolor na jaśniejszy.
Na talerz wyłożyć usmażoną cukinię oraz pokrojonego w kawałki łososia.
Danie podawać z ryżem,kaszą lub pieczonymi/gotowanymi ziemniakami.
Smacznego
Post navigation
← Smażona ryba w panierce świetnie komponuje się z maślanymi grzybami leśnymi.Tego połączenia trzeba spróbować ;)
Syte ,ziemniaczane kluchy zwane także cepelinami z soczystym mięsno-grzybowym farszem . Odpowiednio szare takie jakie powinny być i smakować.Pochwała Babci była bezcenna bo to Ona zawszę robi najlepsze na świecie i zwie pierogami,a zaś mama pyzami :)Dodam jeszcze to mój wielki debiut :) →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/delikatna-ryba-o-smaku-cytrynowy-na-kolderce-z-lekko-pikantnej-cukinii-niebo-w-gebie-dla-wielbicieli-takich-przysmakow