Wykonanie
1 września 2014Składniki:(Na 2-3 porcję)400g.
świeżego łososia1 średnia
cukiniasok z 1/2
cytryny1 łyżka
masłasól ,
pieprz ,
chili

Przygotowanie:
Łososia umyć,osuszyć,delikatnie nożem odciąć skórkę.Natrzeć
rybę z obu stron
sokiem z cytryny,oprószyć
solą i
pieprzem.Odstawić do lodówki pod przykryciem na 30 min.Po tym czasie
cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach,doprawić ją
solą,
pieprzem i
chili-wymieszać.Na zwykłej patelni rozgrzać
masło,włożyć
cukinię,smażyć do miękkości co jakiś czas mieszając.Patelnię grillową rozgrzać,położyć
łososia,smażyć po parę min. z obu stron aż zmieni kolor na jaśniejszy.Na talerz wyłożyć usmażoną
cukinię oraz pokrojonego w kawałki
łososia.Danie podawać z
ryżem,
kaszą lub pieczonymi/gotowanymi
ziemniakami.SmacznegoPost navigation← Smażona
ryba w panierce świetnie komponuje się z
maślanymi grzybami leśnymi.Tego połączenia trzeba spróbować ;)Syte ,ziemniaczane kluchy zwane także cepelinami z soczystym
mięsno-
grzybowym farszem . Odpowiednio szare takie jakie powinny być i smakować.Pochwała Babci była bezcenna bo to Ona zawszę robi najlepsze na świecie i zwie pierogami,a zaś mama pyzami :)Dodam jeszcze to mój wielki debiut :) →