ßßß Cookit - przepis na Karkówka z jabłkami w cydrze

Karkówka z jabłkami w cydrze

nazwa

Wykonanie

29 sierpnia 2014
Składniki:
0,5kg karkówki
4 słodkie jabłka
600 ml cydru lubelskiego(2 buteleczki)
miód do wysmarowania jabłek
sól,pieprz,chili
mąka pszenna do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso umyć,osuszyć,pokroić w plastry (1-2cm.)rozbić lekko,oprószyć obu stron przyprawami ,odstawić na 2-3 h do przegryzienia.
Po tym czasie jabłka obrać ,pokroić w plastry ,nasmarować je dokładnie miodem.
Na patelni rozgrzac olej ,każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące smażyć na rumiano z obu stron.
W naczyniu żaroodpornym/blaszce układac plastry mięsa a na nie plastry jabłka do końca składników.
całość zalać cydrem lubelskim.piec 35-40 min w 180 st.
Gotowe danie podawać z pieczonymi ziemniakami,kaszą lub ryżem.
Smacznego
Post navigation
← Propozycja sałatki do słoika która idealnie sprawdzi się jako dodatek dań głównych ,kanapki czy też po prostu przekąska na przyjęciu.Jest lekko pikantna i bardzo uniwersalna.
Wszystkie smaki w tym daniu nie zwykle do siebie pasują.Sos ze świeżych ,leśnych grzybów,cenione ,delikatne mięso wieprzowe oraz zdrowa kasza. Polecam bo na prawdę warto spróbować :) →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/danie-jest-lekko-slodkie-z-wyczuwalnym-jablkowym-smakiem-mieso-pieczone-w-cydrze-staje-sie-delikatne-i-mieciutkie