ßßß
Opis : Moje bitki wieprzowe to potrawa podobna do schabowego, ale szybsza we wstępnym przygotowaniu, a dłuższa w głównym. Ogólnie nie jest to jedyna istniejąca nazwa określająca to danie, ponieważ bitki są zamiennikiem nazwy zrazów i rolad. W moim rodzinnym domu zrazy i rolady są to mięsa rozbijane i faszerowane, więc tak przygotowane mięso jak w tym przepisie pozostało bitkami, żeby można było je odróżnić od faszerowanych mięs. Z ową nazwą spotkałam się w telewizji i życiu codziennym ludzi, z którymi przebywam.Podsumowując, w moim słowniku bitki to rozbijane mięso, które obtaczane jest w mące i w takiej postaci smażone na patelni z cebulą, która świetnie podkreśla smak mięsa. Możemy je podawać z sosem lub bez.Szczerze polecam.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własny, zaczerpnięty z różnych źródełIlość : 4-5 plastrów mięsaSkładniki :0,5 kg mięsa schabowego lub karkówkisólpieprzmąka pszenna2 łyżki masła/margaryny + 2 łyżki oleju3 ząbki czosnku1 większa cebulaPrzygotowanie :Mięso podzielić na 4-5 plastrów.Rozbić na średnią grubość.Przyprawić solą i pieprzem z obu stron.Obtoczyć z obu stron w mące.Rozgrzać tłuszcz.Smażyć mięso z obu stron na większym płomieniu, aż mięso przybierze lekkiej zarumienionej barwy.Następnie zmniejszyć płomień na średni, i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz krążki cebuli pokrojonej w plastry.Dusić do miękkości pod przykryciem (ok. 30-45 min.), smażąc mięso z obu stron i od czasu do czasu podlewając odrobiną wody, gdy ta całkowicie wyparuje (podczas duszenia można posypać 2-3 krotnie mąką po powierzchni mięsa).Wyłożyć mięso na talerz i podawać wraz z zawartością pozostałą na patelni. Można również zostawić cebulę na patelni, dolać odrobinę wody i rozrobić sos.