ßßß Cookit - przepis na Bitki Wieprzowe

Bitki Wieprzowe

nazwa

Wykonanie

Opis : Moje bitki wieprzowe to potrawa podobna do schabowego, ale szybsza we wstępnym przygotowaniu, a dłuższa w głównym. Ogólnie nie jest to jedyna istniejąca nazwa określająca to danie, ponieważ bitki są zamiennikiem nazwy zrazów i rolad. W moim rodzinnym domu zrazy i rolady są to mięsa rozbijane i faszerowane, więc tak przygotowane mięso jak w tym przepisie pozostało bitkami, żeby można było je odróżnić od faszerowanych mięs. Z ową nazwą spotkałam się w telewizji i życiu codziennym ludzi, z którymi przebywam.
Podsumowując, w moim słowniku bitki to rozbijane mięso, które obtaczane jest w mące i w takiej postaci smażone na patelni z cebulą, która świetnie podkreśla smak mięsa. Możemy je podawać z sosem lub bez.
Szczerze polecam.
Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własny, zaczerpnięty z różnych źródeł
Ilość : 4-5 plastrów mięsa
Składniki :
0,5 kg mięsa schabowego lub karkówki
sól
pieprz
mąka pszenna
2 łyżki masła/margaryny + 2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1 większa cebula
Przygotowanie :
Mięso podzielić na 4-5 plastrów.
Rozbić na średnią grubość.
Przyprawić solą i pieprzem z obu stron.
Obtoczyć z obu stron w mące.
Rozgrzać tłuszcz.
Smażyć mięso z obu stron na większym płomieniu, aż mięso przybierze lekkiej zarumienionej barwy.
Następnie zmniejszyć płomień na średni, i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz krążki cebuli pokrojonej w plastry.
Dusić do miękkości pod przykryciem (ok. 30-45 min.), smażąc mięso z obu stron i od czasu do czasu podlewając odrobiną wody, gdy ta całkowicie wyparuje (podczas duszenia można posypać 2-3 krotnie mąką po powierzchni mięsa).
Wyłożyć mięso na talerz i podawać wraz z zawartością pozostałą na patelni. Można również zostawić cebulę na patelni, dolać odrobinę wody i rozrobić sos.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2011/12/bitki-wieprzowe.html