Wykonanie
4 czerwca 2014Składniki:300g. górki cielęcej ( najlepsza na kotlety)10 białych
szparagów10
zielonych szparagów100g.
groszku cukrowego200g.
kaszy kuskusoliwa z oliwekpierz świeżo mielony
sól morska świeżo mielona
przyprawa z
chili ( ja miałam młynek , można użyć zwykłej
ostrej papryki w proszku lub
chili w płatkach)


Przygotowanie:
Cielęcinę umyć , osuszyć , pokroić na mniejsze kawałki , delikatnie rozbić.Każdy plaster
mięsa nasmarować
oliwą z oliwek oraz oprószyć
przyprawami, odstawić do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
Szparagi umyć , osuszyć ( białe obrać) ,poodcinać zdrewniałe końce , przekroić każdego na 3-4 części.Zalać
wodą gotować ok. 4 min.Po tym czasie do garnka dodać umyty
groszek cukrowy , gotować kolejne 2 min. Odcedzić.(
groszek cukrowy jest bardzo delikatny , szybko staje się miękki)
Kaszę kuskus zalać wrzątkiem w proporcji 1:1 odstawić na około 5 min.( można dodać odrobinę ulubionych przypraw)Rozgrzać patelnię smażyć kotleciki z obu stron na rumiano.Na talerze nakładać porcję
kaszy , pokrojonego w plasterki kotlecika lub w całości oraz warzywa.Podawać z plasterkiem
cytryny która świetnie podkreśla smak
cielęciny.SmacznegoPost navigation← Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu danie a jakie smaczne. Jak to się
mówi siła tkwi w prostocie :)Uwielbiam grillowane skrzydełka. W okresie letnim przygotowuje je bardzo często. →