ßßß Cookit - przepis na Kotleciki cielęce ze szparagami, groszkiem cukrowym i kaszą kuskus

Kotleciki cielęce ze szparagami, groszkiem cukrowym i kaszą kuskus

nazwa

Wykonanie

4 czerwca 2014
Składniki:
300g. górki cielęcej ( najlepsza na kotlety)
10 białych szparagów
10 zielonych szparagów
100g. groszku cukrowego
200g.kaszy kuskus
oliwa z oliwek
pierz świeżo mielony
sól morska świeżo mielona
przyprawa z chili ( ja miałam młynek , można użyć zwykłej ostrej papryki w proszku lub chili w płatkach)
Przygotowanie:
Cielęcinę umyć , osuszyć , pokroić na mniejsze kawałki , delikatnie rozbić.
Każdy plaster mięsa nasmarować oliwą z oliwek oraz oprószyć przyprawami, odstawić do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
Szparagi umyć , osuszyć ( białe obrać) ,poodcinać zdrewniałe końce , przekroić każdego na 3-4 części.
Zalać wodą gotować ok. 4 min.
Po tym czasie do garnka dodać umyty groszek cukrowy , gotować kolejne 2 min. Odcedzić.( groszek cukrowy jest bardzo delikatny , szybko staje się miękki)
Kaszę kuskus zalać wrzątkiem w proporcji 1:1 odstawić na około 5 min.( można dodać odrobinę ulubionych przypraw)
Rozgrzać patelnię smażyć kotleciki z obu stron na rumiano.
Na talerze nakładać porcję kaszy , pokrojonego w plasterki kotlecika lub w całości oraz warzywa.
Podawać z plasterkiem cytryny która świetnie podkreśla smak cielęciny.
Smacznego
Post navigation
← Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu danie a jakie smaczne. Jak to się mówi siła tkwi w prostocie :)
Uwielbiam grillowane skrzydełka. W okresie letnim przygotowuje je bardzo często. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/danie-dla-wielbicieli-wybornych-wyszukanych-i-niezwykle-delikatnych-smakow