Wykonanie
W prezencie ślubnym dostaliśmy coś, co dawno sami chcieliśmy sobie sprawić - grill elektryczny. Niestety, nie posiadamy ogrodu, więc o węglowym nie ma
mowy. Na pierwszy ogień poszła
kaczka w aromatycznym, korzenno-
owocowym sosie, który pewnie jeszcze wykorzystamy do innych dań.Składniki na porcję dla 2 osób:2 piersi z
kaczkipół
granatuszalotkaząbek
czosnkupól łyżeczki
kurkumypół łyżeczki
cynamonupól łyżeczki kuminupół łyżeczku
kolendryłyżeczka
soku z cytrynyłyżka
cukru trzcinowegołyżka mielonych
migdałówsólGranat umyć, rozkroić, wyjąć nasiona z jednej połowy. odłożyć łyżkę nasion, resztę umieścić w rondelku, rozgnieść, zalać 150 ml
wody i zagotować, następnie przecedzić i zachować płyn. Posiekać
szalotkę i
czosnek, umieścić je w rondlu z
oliwa i
przyprawami i smażyć aż
cebula zmięknie, wtedy dodać
wywar z
granatów,
sok z cytryny,
cukier i
migdały, doprowadzić do wrzenia i gotować aż sos nieco zgęstnieje.
Mięso umyć, skórę oczyścić z resztek
piór, naciąć w kratkę i smażyć na rozgrzanym grillu najpierw skórą do dołu ok. 5 minut z każdej strony. Po smażeniu
mięso powinno odpocząć. Podawać polane sosem i posypane zachowanymi pestkami
granatu.