Wykonanie
Spaghetti i dieta bezglutenowa zdecydowanie do siebie nie pasują. Do tej
pory dopiero raz udało mi się zrobić własny
makaron, wtedy jeszcze z
mąki pszennej. Wyobrażam sobie, że własny
makaron bezglutenowy to niezłe zadanie, odkładam więc je na później i kupuję od czasu do czasu
makaron bezglutenowy dla mojej drugiej połówki, a dla mnie
makaron pełnoziarnisty, zdecydowanie tańszy. Cóż, jak widać zwykły
makaron stał się u nas dość skomplikowany, więc nie jadamy go zbyt często, a jak już, to wtedy musi być coś wyjątkowego. Na przykład z pysznym pesto z
awokado. Coś genialnego. robi się szybciutko, a efekt jest rewelacyjny, namawiam Was.Wiele osób boi się
awokado ze względu na ilość kalorii. Zupełnie niepotrzebnie, bo kaloria kalorii nierówna i nasz organizm doskonale poradzi sobie z naturalnym tłuszczem. Oprócz tłuszczu dostarczymy naszemu organizmowi wiele innych cennych składników,
między innymi: likopen, potas, witaminy C, E, A, z grupy B, luteinę i zeaksantynę.
Owoc ten pozytywnie wpłynie na nasze oczy, a zawarte w nim przeciwutleniacze mają działanie przeciwnowotworowe. Tak więc, korzyści przeważają, sięgajmy po nie, kiedy mamy tylko ochotę, tym bardziej, że dosłownie w kilka minut da się przygotować pyszne dania.Przepis ten oraz przepis na pyszny
krem czekoladowy z
awokado ukaże się w czerwcowym wydaniu wegańskiego czasopisma VegePesto z
awokado1 dojrzałe
awokadonieco
octu winnego lub
soku z cytrynygarść świeżej
kolendrynieco mielonych
migdałówczosnek (opcjonalnie)
sólWszystkie składniki dokładnie zmiksować i podawać ze spaghetti. Posypać
migdałami.