ßßß
Przepis na 3 bochenki1 paczka suszonych drożdży0,25 szklanki ciepłej wody1 łyżka cukru (pominęłam ze względu na dużą zawartość miodu)2 szklanki maślanki przegotowanej i ostudzonej maślanki (40-45 st)2 łyżki miękkiego masła0,25 szklanki miękkiego miodu2 łyżeczki soli2 jajka0,5 szklanki mąki sojowej (zastąpiłam pszenną)2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej5-5,5 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłejWszystkie składniki wrzuciłam do automatu do chleba i uruchomiłam program ciasto rosnące (ok. 1 h 25 min). Po pierwszym i drugim zagniataniu kontrolowałam ilość mąki i płynów. Ciasto musi być elastyczne ale dość zwarte. Po tym czasie wyjęłam wyrośnięte ciasto i podzieliłam na 3 części. Z każdej części uformowałam bagietkę (ok 40 cm). Ułożyłam na wyłożonej pergaminem blaszce, a następnie ponacinałam ją ostrym nożem ( w oryginale każdą bułę na 6 kawałków) i powywijałam jak zawiasy (w przeciwne strony):
Odstawiłam ciasto do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piekłam 20 min.
Smacznegowtorek, 27 kwietnia 2010, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter