Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kurczak po cygańsku z ...Zakwas do
chleba »
PrecelkiPrecelki
Składniki na ok.10 sztuk:- 500 gr
mąki pszennej,- 290 ml letniej
wody,- łyżka
cukru,
sól,- 1 łyżeczka
suszonych drożdży,- 30 gr miękkiego
masłaDodatkowo:- 700 ml wrzącej
wody,- 3 łyżki
sody oczyszczonej,- 1 łyżka
soliWykonanie:Ciasto zagniotłam tradycyjnie w automacie do
chleba (program ciasto rosnące ok. 1h 25 min.). Ilość składników idealna (nic nie musiałam dodawać ani odejmować).Otrzymałam bardzo delikatne, przyjemne w dotyku, gładkie i elastyczne ciasto.

W czasie rośnięcia w automacie podwoiło objętość (tak ma być).Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy ciasto i formujemy kształt wypieków, mogą to być klasyczne precle, bułeczki, paluchy... kto co woli

Ułożone na blasze do pieczenia włożyłam na pół godziny do lodówki.Następnie
wodę z
sodą i
solą zagotowałam.Każdą bułeczkę należy włożyć do gotującej
wody na ok. 20 sekund.Wyjmujemy na kratkę- oby osuszyć ciasto.Bułeczki układamy na blasze, robiąc w każdej bułeczce nacięcie
ostrym nożem.Zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 30 min).Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st.Pieczemy do momentu, gdy staną się równomiernie brązowe.Precle należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, choć w moim przypadku nie ma co przechowywaćnajsmaczniejsze są oczywiście zaraz po upieczeniu.Smacznegoniedziela, 02 maja 2010, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter