ßßß
SkładnikiSernik:ser trzykrotnie zmielony, 500 gbudyń śmietankowy, 1 i 1/2 łyżkisłodzone mleko skondensowane, 265 gbiałka, z 2 małych jajeksok z 1/2 cytrynyMus:masło, 100 ggorzka czekolada, 100 gjajka, 3 dużedrobny cukier, 115 gkakao, 2 łyżeczkiżelatyna, 2 łyżeczki rozpuszczone w 50 ml ciepłej wodySposób przygotowaniaSernik: Wszystkie składniki na sernik umieścić w misce. Zmiksować na gładką masę. Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier mocno docisnąć do ścianek formy. Wlać masę. Wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 165 stopni przez 35-40 minut. Wystudzić.Mus: czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Masę połączyć z żółtkami wymieszanym z kakao. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i miksować, aż piana zrobi się błyszcząca i bardzo sztywna. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Przestudzić. Dodać 2 łyżeczki musu i wymieszać. Następnie połączyć z masą czekoladową. Białka dodać do czekolady i bardzo delikatnie wymieszać, starając się aby nie opadła. Mus wylać na ostudzony sernik. Wstawić do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.Przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku .