Wykonanie
Składniki
jajka, 3 sztuki
mąka razowa, 5 łyżek
kefir, 1/2 szklanki
oliwa z oliwek, 1 łyżka
soda, 1/2 łyżeczki
ananas, 1/4 sztukiSposób przygotowania1.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli.
Żółtka wymieszać z
mąką,
kefirem,
sodą i
oliwą. Połączyć delikatnie z
białkami.
Ananasa obrać tak jak
pomarańczę w tym przepisie i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta. Wymieszać. Patelnię mocno rozgrzać, następnie zmniejszyć ogień do minimum. Nakładać po łyżce ciasta na jeden placuszek. Smażyć z obu stron na złoty kolor na suchej patelni lub na niewielkiej ilości
oliwy. Należy uważać, ponieważ placuszki bardzo szybko się rumienią. Podawać z
jogurtem naturalnym i
ananasem /
syropem klonowym /
miodem /
cukrem pudrem. Z podanych składników wychodzi około 16 placuszków.