ßßß
Składnikijajka, 3 sztukimąka razowa, 5 łyżekkefir, 1/2 szklankioliwa z oliwek, 1 łyżkasoda, 1/2 łyżeczkiananas, 1/4 sztukiSposób przygotowania1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka wymieszać z mąką, kefirem, sodą i oliwą. Połączyć delikatnie z białkami. Ananasa obrać tak jak pomarańczę w tym przepisie i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta. Wymieszać. Patelnię mocno rozgrzać, następnie zmniejszyć ogień do minimum. Nakładać po łyżce ciasta na jeden placuszek. Smażyć z obu stron na złoty kolor na suchej patelni lub na niewielkiej ilości oliwy. Należy uważać, ponieważ placuszki bardzo szybko się rumienią. Podawać z jogurtem naturalnym i ananasem / syropem klonowym / miodem / cukrem pudrem. Z podanych składników wychodzi około 16 placuszków.