ßßß Cookit - przepis na Soda Bread

Soda Bread

nazwa

Wykonanie

Piekłam go po raz pierwszy , w smaku trochę przypomina chleb który piekłam będąc na diecie Dukana. Polecam przedzielić go na cztery części i podać w formie dużych bułek chyba tak robią w Irlandii....Następnym razem upiekę z tego ciasta małe bułeczki.
500 gram mąki żytniej-pełnoziarnistej
100 gram otrąb owsianych
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
500 ml kefiru (powinna być maślanka-ja akurat nie miałam)
2 łyżki oliwy z oliwek do pieczenia
2 jaja
Wymieszać suche składniki w dużej misce a mokre w oddzielnym naczyniu. Połączyć drewniana łyżką składniki mokre z suchymi dość szybko do połączenia masy, nie wyrabiać zbyt długo. Uformować ręcznie bochenek, na wierzchu zrobić nacięcia. Zwilżyć chlebek mokrymi dłońmi. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 35 minut. Pieczywo jest gotowe gdy zapukamy w jego dno i wyda głuchy dźwięk,jeśli nie to należy go odwrócić do góry nogami i piec jeszcze około 5 minut. Wystudzić na kratce lub w uchylonym piekarniku. Przechowywać w lodówce owinięty w ściereczkę.
Polecam przedzielić go na cztery części i podać w formie dużych bułek chyba tak robią w Irlandii....Następnym razem upiekę z tego ciasta małe bułeczki.
Źródło:http://siostry-fit.blogspot.com/2013/04/soda-bread.html