Wykonanie
Piekłam go po raz pierwszy , w smaku trochę przypomina
chleb który piekłam będąc na diecie Dukana. Polecam przedzielić go na cztery części i podać w formie dużych
bułek chyba tak robią w Irlandii....Następnym razem upiekę z tego ciasta małe bułeczki.500 gram
mąki żytniej-pełnoziarnistej100 gram
otrąb owsianych1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
soli500 ml
kefiru (powinna być
maślanka-ja akurat nie miałam)2 łyżki
oliwy z oliwek do pieczenia2
jajaWymieszać suche składniki w dużej misce a mokre w oddzielnym naczyniu. Połączyć drewniana łyżką składniki mokre z suchymi dość szybko do połączenia masy, nie wyrabiać zbyt długo. Uformować ręcznie bochenek, na wierzchu zrobić nacięcia. Zwilżyć chlebek mokrymi dłońmi. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 35 minut.
Pieczywo jest gotowe gdy zapukamy w jego dno i wyda głuchy dźwięk,jeśli nie to należy go odwrócić do góry nogami i piec jeszcze około 5 minut. Wystudzić na kratce lub w uchylonym piekarniku. Przechowywać w lodówce owinięty w ściereczkę.Polecam przedzielić go na cztery części i podać w formie dużych
bułek chyba tak robią w Irlandii....Następnym razem upiekę z tego ciasta małe bułeczki.