ßßß
Składnikioliwa z oliwek, 1 łyżkasól, pieprzokoń nilowy, 400-450 gramsok z cytryny, 2 łyżkichleb ze skórką, 2 kromkiczosnek, 4 ząbkisuszone pomidory, 7-8 sztukbazylia, garśćpapryczka chili, 1/2 sztukitarty parmezan, 2 łyżkiocet balsamiczny, 2 łyżeczkioliwa z suszonych pomidorów, 2-3 łyżkitymianek, klika gałązekSposób przygotowania1. Okonia natrzeć oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić sokiem z cytryny. Włożyć na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (funkcja grill).2. Chleb zmiksować w blenderze z 2 ząbkami czosnku.3. Suszone pomidory, bazylię, papryczkę chili, parmezan, ocet i 1,5 łyżki oliwy po pomidorach zmiksować na gładką masę. Ułożyć na rybie. Następnie posypać kruszonką z chleba. Skropić pozostałą oliwą. Na wierzch położyć gałązki tymianku.4. Piec przez kolejne 15-20 min (funkcja góra-dół). Jeśli kruszonka będzie się za bardzo rumieniła przykryć folią aluminiową.
Przepis (z drobnymi zmianami) pochodzi z książki Jamiego Olivera „30 minut w kuchni”.fexofenadine side effects