Wykonanie
Składniki
oliwa z oliwek, 1 łyżka
sól,
pieprzokoń nilowy, 400-450 gram
sok z cytryny, 2 łyżki
chleb ze skórką, 2 kromki
czosnek, 4 ząbki
suszone pomidory, 7-8 sztuk
bazylia, garść
papryczka chili, 1/2 sztukitarty
parmezan, 2 łyżki
ocet balsamiczny, 2 łyżeczki
oliwa z
suszonych pomidorów, 2-3 łyżki
tymianek, klika gałązekSposób przygotowania1.
Okonia natrzeć
oliwą. Przyprawić
solą i
pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić
sokiem z cytryny. Włożyć na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (funkcja grill).2.
Chleb zmiksować w blenderze z 2 ząbkami
czosnku.3.
Suszone pomidory,
bazylię,
papryczkę chili,
parmezan,
ocet i 1,5 łyżki
oliwy po pomidorach zmiksować na gładką masę. Ułożyć na rybie. Następnie posypać kruszonką z
chleba. Skropić pozostałą
oliwą. Na wierzch położyć gałązki
tymianku.4. Piec przez kolejne 15-20 min (funkcja góra-dół). Jeśli kruszonka będzie się za bardzo rumieniła przykryć folią aluminiową.
Przepis (z drobnymi zmianami) pochodzi z książki Jamiego Olivera „30 minut w kuchni”.fexofenadine
side effects