ßßß Cookit - przepis na Okoń nilowy pod chlebową kruszonką - Buszująca w kuchni

Okoń nilowy pod chlebową kruszonką - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Składniki
oliwa z oliwek, 1 łyżka
sól, pieprz
okoń nilowy, 400-450 gram
sok z cytryny, 2 łyżki
chleb ze skórką, 2 kromki
czosnek, 4 ząbki
suszone pomidory, 7-8 sztuk
bazylia, garść
papryczka chili, 1/2 sztuki
tarty parmezan, 2 łyżki
ocet balsamiczny, 2 łyżeczki
oliwa z suszonych pomidorów, 2-3 łyżki
tymianek, klika gałązek
Sposób przygotowania
1. Okonia natrzeć oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić sokiem z cytryny. Włożyć na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (funkcja grill).
2. Chleb zmiksować w blenderze z 2 ząbkami czosnku.
3. Suszone pomidory, bazylię, papryczkę chili, parmezan, ocet i 1,5 łyżki oliwy po pomidorach zmiksować na gładką masę. Ułożyć na rybie. Następnie posypać kruszonką z chleba. Skropić pozostałą oliwą. Na wierzch położyć gałązki tymianku.
4. Piec przez kolejne 15-20 min (funkcja góra-dół). Jeśli kruszonka będzie się za bardzo rumieniła przykryć folią aluminiową.
Przepis (z drobnymi zmianami) pochodzi z książki Jamiego Olivera „30 minut w kuchni”.
fexofenadine side effects
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/okon-nilowy-pod-chlebowa-kruszonka