Wykonanie
Ciasto powstało z przerobionego przepisu Julii
Child na naleśniki francuskie. Dodałam
kakao, odjęłam
mąki, zwiększyłam ilość
mleka. Wyszły cudowne… Cieniutkie i delikatne. Podałam je z kremowym
serkiem,
miodem i
bananami.Składniki
jajka, 3 sztuki
woda, 2/3 szklanki
mleko, 1 szklankaroztopione
masło, 3 łyżki
sól, szczypta
kakao, 2 łyżki
mąka pszenna, niecała szklanka (
kakao i
mąka mają stanowić 1 szklankę)Sposób przygotowaniaWszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksować. Wstawić na pół godziny do lodówki. Smażyć na suchej patelni lub na niewielkiej ilości
masła z obu stron. Z podanych składników wyszło mi 9 cienkich naleśników o średnicy 20 centymetrów.okna arochnie-windows