Wykonanie
Ryba w panierce smażona na
oleju serwowana z frytkami. Bardzo populary zestaw w Wielkiej Brytanii. Dawniej podawany zawinięty w gazetę, tak jak u mnie na zdjęciu.Składniki
sola, 1 duży płatsok z połowy
cytrynyziemniaki, 6 sztuk
sól morska,
pieprzmąka do panierowania, 5 łyżek
olej do smażeniaSposób przygotowania1.
Ziemniaki wyszorować, osuszyć i pokroić na frytki. Przyprawić
solą i
pieprzem. Dokładnie wymieszać z 2 łyżkami
oleju lub
oliwy. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.2.
Rybę skropić
sokiem, przyprawić
solą i
pieprzem, odstawić do lodówki na pół godziny. Pokroić w paski o grubości 2 centymetrów. Obtoczyć w
mące. Smażyć z obu stron na
oleju na złoty kolor.joomla templates