ßßß
Ryba w panierce smażona na oleju serwowana z frytkami. Bardzo populary zestaw w Wielkiej Brytanii. Dawniej podawany zawinięty w gazetę, tak jak u mnie na zdjęciu.Składnikisola, 1 duży płatsok z połowy cytrynyziemniaki, 6 sztuksól morska, pieprzmąka do panierowania, 5 łyżekolej do smażeniaSposób przygotowania1. Ziemniaki wyszorować, osuszyć i pokroić na frytki. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać z 2 łyżkami oleju lub oliwy. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.2. Rybę skropić sokiem, przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na pół godziny. Pokroić w paski o grubości 2 centymetrów. Obtoczyć w mące. Smażyć z obu stron na oleju na złoty kolor.joomla templates