ßßß
Croque monsieur to francuska kanapka podawana na ciepło. Pierwszy raz zobaczyłam ją w filmie „To skomplikowane”, kiedy to Meryl Streep (genialna aktorka) przygotowywała ją na kolację Nielsenowi. Zachwyciła mnie i postanowiłam przetestować ten przepis, mimo że Wu był bardzo sceptycznie nastawiony. Niepotrzebnie, bo teraz to jedna z jego ulubionych kanapek.Składnikichleb tostowy, 8 kromekszynka, 8 plastrówser zółty, 150-200 gSos beszamelowy:masło, 1 i 1/2 łyżkimąka pszenna, 1 i 1/2 łyżkimleko, 1 szklankasól, biały pieprz, gałka muszkatołowaSposób przygotowaniaSer zetrzeć na tartce. Na blaszce wyłożonej papierem położyć 4 kromki chleba (spody posmarować masłem).2. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni roztopić masło. Dodać mąkę. Smażyć 1-2 minuty. Zmniejszyć ogień i wlać mleko cały czas mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Gotować aż zacznie bulgotać i zgęstnieje.Kolejno nakładać na każdą kromkę: 1 łyżkę sosu, 2 plastry szynki, znowu 1 łyżkę sosu, ser żółty, kolejną kromkę chleba (góra posmarowana masłem), ponownie sos i ser. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.beautiful site