Wykonanie

Dziś mam dla waś zdrowszą wersję
wątrobki z
cebulką. Żadnej
mąki, żadnego smażenia a wszystko nadal jest pyszne :)Klasyczne obsmażanie obtoczonej w
mące wątrobki zastąpiłam pieczeniem. Dodatek
bulionu sprawia, że
mięso nie wysycha, jest soczyste i pyszne.
Today I have for you a healthier version of liver with onion. No
flour, no
more frying and still delicious.I swapped classic frying frying floured liver for baking. Stock addition makes liver juicy and yummy.

Składniki :* 400 g
wątróbki drobiowej.* 2 średniej wielkości
cebule, pokrojone w półplasterki,* 200 ml
bulionu drobiowego lub warzywnego,* 1
liść laurowy,* 1
ziele angielskie,* 3 ziarna
pieprzu,Ingredients :* 400 g chicken liver* 2 medium sized onion, cut into half slices,* 200 ml chicken or vegetables stock,* 1 bay leaf,* 1 allspice,* 3 pepper grains,

Przygotowanie :
Watróbkę umyj i oczyść.W naczyniu żaroodpornym ułóż na dnie połowę
cebuli, następnie dołóż
wątróbkę i przykryj ją resztą
cebuli. Dodaj
bulion i
przyprawy.Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piecz około 30 minut przewracając co jakiś czas.Przed podaniem przypraw do smaku
solą.Podawaj z pieczywen,
kaszą,
ziemniakami - tak jak lubisz.Preparation :Wash and clean livers.Put half of the onion on the bottom of baking dish, add livers and cover with rest of onion. Add stock and seasonings.Place into preheated to 180 degrees oven and bake about 30 minutes, turn the livers from
time to
time.Before serving season to taste with salt.
Serve with bread, groats or potatoes - as you like.