ßßß
Przepis na te ziemniaki znalazłam w marcowym numerze Good Food, długo czekał na swoją kolej i szkoda bo wyszło pysznie :)Jeśli lubicie pepperoni ( można zastąpić chorizo ) i ser to danie jest dla Was! Nie wymaga wiele pracy, ale czas pieczenia jest dość długi - można go skrócić wystarczy owinąć ziemniaki papierem i podgrzać w mikrofali przez 8-10 minut.Ja swoje ziemniaki podałam jedynie z fasolką szparagową.Recipe for these potatoes I found in the March issue of Good Food magazine, long waited for their turn, shame because they came out really yummy :)If you like pepperoni (you can use chorizo) and cheese, this dish will be perfect for you! It doesn't require a lot of work, but the cooking time is quite long - you can short time by wrap the potatoes with kitchen paper and microwave for 8-10 minutes.I served potatoes only with green beans.
Składniki : ( na 4 porcje )* 4 duże ziemniaki do pieczenia,* 1 łyżka oliwy,* 1/2 czerwonej cebuli, posiekanej,* 1 ząbek czosnku, rozgnieciony,* 60 g pepperoni, podzielonego na kawałki,* 1 puszka ( 400g ) krojonych pomidorów,* garść liści bazylii,* 100 g tartej mozzarelli lub mozzarelli w kulce,Ingredients: (for 4 servings)* 4 large baking potatoes,* 1 tbsp of oil,* 1/2 red onion, chopped,* 1 clove garlic, crushed,* 60 g pepperoni, torn,* 1 can (400g) chopped tomatoes,* handful of basil leaves,* 100 g grated mozzarella or ball of mozzarella,
Przygotowanie :Ziemniaki dokładnie umyj, każdego nakłuj kilka razy widelcem.Piecz w nagrzanym do 200 stopni ( 180 z termoobiegiem ) piekarniku przez około godzinę - do czasu aż będą miękkie ( czas zależy od wielkości ziemniaków ).Kiedy ziemniaki są już upieczone rozgrzej na patelni łyżkę oliwy, podsmaż cebulę przez 5 minut aż będzie miękka, dodaj czosnek i pepperoni i podsmażaj przez 2 minuty, dodaj pomidory, gotuj przez 5 minut.Przypraw solą i pieprzem, dodaj pokrojone liście bazylii.Ziemniaki rozdziel odrobinę i nałóż na środek nadzienie i przykryj garstką sera.Wstaw do piekarnika na kilka minut aż ser się przypiecze.Preparation:Wash potatoes thoroughly, prick each several times with a fork.Bake in preheated to 200 degrees (180 fan) oven for about an hour - until soft ( time depends on size of the potatoes).When the potatoes are cook, heat the oil on a pan, saute onion for 5 minutes until soft, add the garlic and pepperoni and fry for 2 minutes, add the tomatoes and cook for 5 minutes.Season with salt, pepper and chopped basil leaves.Spoon over the split potatoes and top each with a handful of cheese.Put in the oven for a few minutes until cheese is melted.