ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku.

Fasolka po bretońsku.

nazwa

Wykonanie

Fasolka po bretońsku - Pyszny, rozgrzewający jednogar idealny na jesienne wieczory, późne obiady i wczesne kolacje.
U mnie taka prawdziwa, jak u babci, bez zbędnych przypraw! Tu rządzi fasola, kiełbasa i boczek :)
Fasola dodatkowo upiększy nam skórę, dobrze zrobi na płuca i wątrobę, zawiera fosfor, cynk, wapń, żelazo i cenny magnez :) - samo zdrowie!!
Składniki : ( na duży gar :)
* 500 g fasoli Jaś,
* 200 g chudego surowego boczku,
* 2 łyżki oliwy lub masła,
* 2 cebule,
* 1 łyżeczka soli,
* 200 g dobrej kiełbasy,
* 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
* pieprz,
* pikantna papryka w proszku,
Przygotowanie :
Fasolkę umyj, zalej dużą ilością wody i odstaw na noc do namoczenia.
Przełóż fasolę do dużego garnka, zalej wodą w której się moczyła ( jeżeli nie zakryje fasoli dolej wodę ). Wstaw na sporym ogniu.
Gdy fasolka się zagotuje zmniejsz ogień, włóż boczek ( cały kawałek ), gotuj razem z fasolą a po 20 minutach wyjmij.
Ugotowany boczek pokrój w kosteczkę.
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu, podsmaż cebulkę, dodaj pokrojony boczek i smaż aż się zrumieni.
Po godzinie od początku gotowania dodaj podsmażoną cebulę i boczek a także łyżeczkę soli.
Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu.
Kiełbasę pokrój w grubsze plasterki lub półplasterki, podsmaż na pozostałym tłuszczu i dodaj do garnka razem z tłuszczem z patelni.
W razie potrzeby dolej trochę wody, jeżeli jest za mało zwiększ ogień pod garnkiem.
Gdy fasola będzie już miękka dodaj koncentrat pomidorowy zmieszany z łyżką mąki, ostrą paprykę ( ilość w zależności od Twoich upodobań ) i trochę pieprzu ( ewentualnie soli, ale wcześniejsza ilość powinna wystarczyć ).
Podawaj ze świeżą bułą czy pajdą chleba - tak smakuje najlepiej :)
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2013/11/fasolka-po-bretonsku.html