Wykonanie
Urlop w pełni ! Właśnie wróciłam z Ostrowa Wielkopolskiego ze wsi :) Napatrzyłam się na te wszystkie warzywka ahh.
Pomidory aż pięknie pachną, i te
kabaczki... Jak już się je ma to trzeba coś ugotować. Tak więc leczo, warzywne, bez tłuszczu i
kiełbasy... takie lekkie, letnie ! :)Tutaj znajdziecie przepis na leczo z
kiełbasą :)Składniki : ( na 4 porcje )* 2 małe zielone
cukinie,* 1 mała żółta
cukinia,* 1
cebula,* 3 średniej wielkości
pomidory,* 3 kolorowe
papryki ( u mnie czerwona, żółta i pomarańczowa ),* 1
kostka rosołowa ( ja dałam warzywną ),* 2 łyżki dobrego
keczupu,* 2 łyżeczki
słodkiej papryki,* 1 łyżeczka
ostrej papryki,*
sól,Przygotowanie :Warzywa umyj dokładnie.
Paprykę oczyść z gniazda nasiennego, pokrój w kostkę lub paseczki.
Cukinie pokrój w półplasterki lub ćwiartki jeżeli jest większa.
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
Pomidory sparz i obierz ze skórki ( pomoże Ci w tym nacięcie na czubku w kształcie X ), pokrój dowolnie.Wszystkie warzywa zmieszaj w dużej misce.Na dno garnka nalej odrobinkę
wody, wrzuć 1/3 warzyw, gotuj pod przykryciem przez 10 minut.Następnie dodaj drugą część warzyw z miski,
kostkę rosołową,
paprykę słodką i ostrą oraz
ketchup, duś kolejne 10 minut.Na koniec dodaj ostatnią część warzyw i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez 10 minut.Dopraw do smaku
solą.
Nacięty pomidorek :P