Wykonanie

Coś dla fanów kuchni orientalnej.Szybki obiad gotowy w 15 minut.:)Składniki : ( 2 porcje )* 120 -140 g
ryżu,*
oliwa do smażenia,* 1
cebula,* 2 cm
imbiru,* łyżka
przyprawy pięć smaków ( do dań chińskich ),* 500 g mielonej
wołowiny,* 100 ml
sosu śliwkowego,* 1 łyżka
sosu sojowego,* 1 łyżka
wina ryżowego mirin,Przygotowanie :Wstaw
ryż i ugotuj na sypko.Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę
oliwy, dodaj posiekaną w drobną kostkę
cebulę.Smaż do czasu aż
cebula będzie miękka, dodaj obrany* i drobno straty
imbir i
przyprawę pięć smaków, podsmaż przez chwilę.Odstaw do przestygnięcia.Do mielonej
wołowiny dodaj ostudzoną
cebulę, dokładnie zmieszaj.Formuj pulpety wielkości piłki do pin
ponga, podsmaż na patelni około 10 minut ( do czasu aż nie będą surowe) przewracaj co jakiś czas.W szklance zmieszaj
sos śliwkowy,
sos sojowy i mirin, dodaj do pulpetów i zmieszaj dobrze, tak aby pulpety pokryte były sosem, zagotuj.Podawaj z
ryżem i warzywami.*
imbir obiera się dość ciężko i dużo się go marnuje... tutaj podpowiedź oskrob korzeń tak jak
młode ziemniaczki :)
