Wykonanie

Wstyd się przyznać ale pierwszy raz w życiu upiekłam mazurka. Zawsze wydawało mi się, że to nie w moim guście,bo lubię bogatsze wypieki. Spróbowałam z ciekawości, wyszło smacznie- w tym przypadku smak
mogę porównać do batonika w
czekoladzie. Mazurka najlepiej upiec 2-3 dni wcześniej żeby zmięknął bo po upieczeniu ciasto jest dość twarde.*wymiar około 25*15 cmSkładniki:170 g
mąki pszennej80 g
mąki ziemniaczanej2
żółtka70 g
cukru pudru150 g
masłaszczypta
soli2-3 łyżki
marmoladytabliczka
czekolady deserowej2 łyżki
mlekacukierki,
owoce lub
bakalie do dekoracji
Mąkę,
skrobię ziemniaczaną i
sól wymieszać i przesiać. Dodać
cukier puder, posiekane zimne
masło i
żółtka. Zagnieść szybko kruche ciasto i podzielić na dwie części, jedną dużo większą od drugiej. Większą cześć rozwałkować na prostokąt i położyć na papierze do pieczenia. Posmarować
marmoladą. Z mniejszej części ciasta uformować dwa długie wałeczki (lub cztery krótsze) i zawijać je jeden za drugi. Umieścić wokół
boków mazurka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 25 minut aż ciasto będzie rumiane. Wystudzić.
Czekoladę połamać i razem z
mlekiem włożyć do miseczki. Ustawić ją nad garnkiem z gorącą
wodą, tak aby dno miski nie dotykało
wody. Mieszając rozpuścić. Polać mazurek i dowolnie udekorować.