Wykonanie

Delikatna pianka mandarynkowa w chrupiącym cieście makowym to duet idealny. Lubię rolady za to, że są podzielne i szybkie do zrobienia.Składniki: na ciasto:5
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki2 łyżki suchego
maku1 łyżeczka
proszku do pieczenia na piankę:1 puszka
mandarynek w
syropie1 puszka
mleka skondensowanego niesłodzonego2
galaretki pomarańczowe2
bananydo dekoracji:
bita śmietanalistki
melisykilka cząstek
mandarynek z puszki
Białka ubić w
cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po
żółtku. Kiedy masa będzie puszysta, przestać ubijać i dodać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i
mak. Delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Rozsmarować je równo. Piec w 180*C około 25 minut (nie przesuszyć, bo rolada się połamie). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, natychmiast nakryć wilgotną ściereczką i zwijać razem z nią w roladę, jednocześnie odrywając papier. Pozostawić do wystygnięcia. Sok z
mandarynek zagotować z 1/2 szklanki
wody. Zdjąć z ognia, wsypać
galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do stężenia.
Mleko ubić mikserem na piankę, dolewając tężejącą
galaretkę.
Mandarynki pokroić na mniejsze kawałki,
banan obrać ze skórki. Roladę rozwinąć, zdjąć ściereczkę. Rozsmarować piankę, ułożyć
owoce i zwinąć roladę. Odstawić do stężenia. Przed podaniem roladę udekorować
bitą śmietaną,
owocami i listkami
melisy.