ßßß Cookit - przepis na rolada mandarynkowa z makiem

rolada mandarynkowa z makiem

nazwa

Wykonanie

Delikatna pianka mandarynkowa w chrupiącym cieście makowym to duet idealny. Lubię rolady za to, że są podzielne i szybkie do zrobienia.
Składniki: na ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia na piankę:
1 puszka mandarynek w syropie
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
2 galaretki pomarańczowe
2 banany
do dekoracji:
bita śmietana
listki melisy
kilka cząstek mandarynek z puszki
Białka ubić w cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta, przestać ubijać i dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mak. Delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Rozsmarować je równo. Piec w 180*C około 25 minut (nie przesuszyć, bo rolada się połamie). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, natychmiast nakryć wilgotną ściereczką i zwijać razem z nią w roladę, jednocześnie odrywając papier. Pozostawić do wystygnięcia. Sok z mandarynek zagotować z 1/2 szklanki wody. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do stężenia. Mleko ubić mikserem na piankę, dolewając tężejącą galaretkę. Mandarynki pokroić na mniejsze kawałki, banan obrać ze skórki. Roladę rozwinąć, zdjąć ściereczkę. Rozsmarować piankę, ułożyć owoce i zwinąć roladę. Odstawić do stężenia. Przed podaniem roladę udekorować bitą śmietaną, owocami i listkami melisy.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/10/rolada-mandarynkowa-z-makiem.html