Wykonanie

Niedawno dostałam od firmy Jamar kilka pysznych słoiczków do przetestowania. Skusiłam się na
dżem porzeczkowy, który uwielbiam. Użyłam go do zrobienia lekkiego torcika z
mascarpone. Nie był za słodki, delikatny, kremowy,
porzeczka nadała mu trochę kwaskowatości i uczyniła go bardziej wyraźnym w smaku. Spód piaskowy, wilgotny, mocno
kakaowy. Spróbujcie, naprawdę polecam!*tortownica 26 cmSkładniki: na ciasto:25 g
masła roztopionego100 g
mąki150 g
cukru30 g
kakao3
jajkaszczypta
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia na krem:250 g
serka mascarpone300 ml
śmietanki kremówki1 łyżka
cukru pudru3-4 łyżeczki
żelatynysłoiczek
dżemu z czarnej porzeczki (użyłam Jamar)3 łyżki
kokosuCiasto:
Białka ubić z
cukrem i
solą na sztywno. Ubijając dodawać po
żółtku. Wsypać przesianą
mąkę wymieszana z proszkiem i
kakao, wlać ostudzone
masło i delikatnie zmiksować do połączenia składników. Przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem i piec około 20 minut w 180*C, do suchego patyczka. Wystudzić.Krem:
Żelatynę namoczyć w odrobinie
wody, podgrzać i rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno z
cukrem pudrem, delikatnie wymieszać z
mascarpone.
Dżem przełożyć do miseczki, wlać połowę
żelatyny, wymieszać. Drugą połowę wlać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Od razu wyłożyć na ciasto a następnie szybko wyłożyć
dżem. Końcem drewnianej łyżki delikatnie przemieszać tak, aby powstał marmurkowy wzór. Posypać wierzch
kokosem.