ßßß
Niedawno dostałam od firmy Jamar kilka pysznych słoiczków do przetestowania. Skusiłam się na dżem porzeczkowy, który uwielbiam. Użyłam go do zrobienia lekkiego torcika z mascarpone. Nie był za słodki, delikatny, kremowy, porzeczka nadała mu trochę kwaskowatości i uczyniła go bardziej wyraźnym w smaku. Spód piaskowy, wilgotny, mocno kakaowy. Spróbujcie, naprawdę polecam!*tortownica 26 cmSkładniki: na ciasto:25 g masła roztopionego100 g mąki150 g cukru30 g kakao3 jajkaszczypta soli1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem:250 g serka mascarpone300 ml śmietanki kremówki1 łyżka cukru pudru3-4 łyżeczki żelatynysłoiczek dżemu z czarnej porzeczki (użyłam Jamar)3 łyżki kokosuCiasto:Białka ubić z cukrem i solą na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Wsypać przesianą mąkę wymieszana z proszkiem i kakao, wlać ostudzone masło i delikatnie zmiksować do połączenia składników. Przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem i piec około 20 minut w 180*C, do suchego patyczka. Wystudzić.Krem:Żelatynę namoczyć w odrobinie wody, podgrzać i rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, delikatnie wymieszać z mascarpone. Dżem przełożyć do miseczki, wlać połowę żelatyny, wymieszać. Drugą połowę wlać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Od razu wyłożyć na ciasto a następnie szybko wyłożyć dżem. Końcem drewnianej łyżki delikatnie przemieszać tak, aby powstał marmurkowy wzór. Posypać wierzch kokosem.