ßßß
Miodowe ciasto przełożone powidłami i kremem grysikowym. Bardzo eleganckie, smaczne, nadaje się do długiego przechowywania.Składniki na ciasto:5 dag margaryny3 łyżki miodu2 jajka1 szklanka cukru60 dag makicukier waniliowy1,5 łyżeczki sodyMargarynę rozpuścić z miodem, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodac makę i resztę składników. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, upiec 2 placki. Placki po upieczeniu są bardzo twarde, należy je upiec dwa dnie wcześniej, odmiękną po przełożeniu.krem:2 szklanki mleka + trochę do rozmieszania kaszki1/2 szklanki kaszy manny2 żółtka1/2 szklanki cukrułyżka soku z cytryny200 g masłapowidła śliwkoweDwie szklanki mleka wlać do rondelka o grubym dnie, dodac cukier. W reszcie mleka rozmieszać mannę i wlać do mleka z cukrem. Gotować aż do zgęstnienia, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Dodać żółtka, wymieszać. Przełożyć na głęboki talerz, przykryć folią, aby nie zaschła na wierzchu skórka i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z zimnym grysikiem i sokiem z cytryny.Jeden placek posmarować powidłami, nastepnie rozsmarować masę, przykryć drugim plackiem, polać polewą.