ßßß Cookit - przepis na miodownik czeski

miodownik czeski

nazwa

Wykonanie

Miodowe ciasto przełożone powidłami i kremem grysikowym. Bardzo eleganckie, smaczne, nadaje się do długiego przechowywania.
Składniki na ciasto:
5 dag margaryny
3 łyżki miodu
2 jajka
1 szklanka cukru
60 dag maki
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki sody
Margarynę rozpuścić z miodem, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodac makę i resztę składników. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, upiec 2 placki. Placki po upieczeniu są bardzo twarde, należy je upiec dwa dnie wcześniej, odmiękną po przełożeniu.
krem:
2 szklanki mleka + trochę do rozmieszania kaszki
1/2 szklanki kaszy manny
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
łyżka soku z cytryny
200 g masła
powidła śliwkowe
Dwie szklanki mleka wlać do rondelka o grubym dnie, dodac cukier. W reszcie mleka rozmieszać mannę i wlać do mleka z cukrem. Gotować aż do zgęstnienia, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Dodać żółtka, wymieszać. Przełożyć na głęboki talerz, przykryć folią, aby nie zaschła na wierzchu skórka i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z zimnym grysikiem i sokiem z cytryny.
Jeden placek posmarować powidłami, nastepnie rozsmarować masę, przykryć drugim plackiem, polać polewą.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/04/miodownik-czeski.html