Wykonanie
Miodowe ciasto przełożone powidłami i kremem grysikowym. Bardzo eleganckie, smaczne, nadaje się do długiego przechowywania.Składniki na ciasto:5 dag
margaryny3 łyżki
miodu2
jajka1 szklanka
cukru60 dag
makicukier waniliowy1,5 łyżeczki
sodyMargarynę rozpuścić z
miodem, ostudzić.
Jajka utrzeć z
cukrem, dodac
makę i resztę składników. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, upiec 2 placki. Placki po upieczeniu są bardzo twarde, należy je upiec dwa dnie wcześniej, odmiękną po przełożeniu.krem:2 szklanki
mleka + trochę do rozmieszania
kaszki1/2 szklanki
kaszy manny2
żółtka1/2 szklanki
cukrułyżka
soku z cytryny200 g
masłapowidła śliwkoweDwie szklanki
mleka wlać do rondelka o grubym dnie, dodac
cukier. W reszcie
mleka rozmieszać
mannę i wlać do
mleka z
cukrem. Gotować aż do zgęstnienia, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Dodać
żółtka, wymieszać. Przełożyć na głęboki talerz, przykryć folią, aby nie zaschła na wierzchu skórka i odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć z zimnym grysikiem i
sokiem z cytryny.Jeden placek posmarować powidłami, nastepnie rozsmarować masę, przykryć drugim plackiem, polać polewą.