ßßß
Macie czasem tak, że jednocześnie bardzo chcecie i się Wam nie chce? Ja tak miałam od przedwczoraj. Nieziemsko chciałam coś upiec, a jednocześnie żaden przepis mi nie odpowiadał. I tak oto wzorując się trochę na tym przepisie, stworzyłam swój. Chrupiący kokosowy spód i krem z mleka w proszku, kokosu i krówki. Bardzo smaczne połącznie, mocno kokosowe i dość słodkie. I jeśli nie liczyć czasu tężenia, także bardzo szybkie.Składniki: na spód:200 g masła lub margaryny rozpuszczonej i wystudzonej130 g kokosu150 g cukru190 g mąki2 łyżki kakao2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w łyżce wodyWszystkie składniki razem zmiksować, przelać do wyłożonej papierem tortownicy (21cm). Piec 20 minut w 189*C. Wystudzić, odkleić papier, ale ciasto ponownie na nim położyć. Umieścić w tortownicy i zapiąć obręcz. na krem:125 g margaryny1/4 szklanki wody1/3 szklanki cukru70 g kokosu2 łyżki masy krówkowej (niekoniecznie)1 szklanka i 1 łyżka mleka w proszku pełnego na dekorację:30 g gorzkiej czekolady1 łyżeczka mlekakolorowe drażeMargarynę zagotować z cukrem i wodą. Trochę przestudzić, dodać kokos, masę krówkową i mleko w proszku. Dokładnie zmiksować. Przelać na ostudzony spód. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Kiedy krem dobrze stężeje, wyjąć ciasto z tortownicy, ozdobić rozpuszczoną z mlekiem czekoladą i drażetkami.