ßßß Cookit - przepis na jabłka pieczone z bakaliami

jabłka pieczone z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Korzystając z tego, że w piekarniku siedział biszkopt na jutrzejsze ciasto, zrobiłam szybki i prosty deser. Poziom trudności jest praktycznie zerowy, a smak i wrażenie doskonałe. Do takich jabłek możemy użyć dowolnych ulubionych bakalii. Ważne jest, aby nie piec ich za długo i w zbyt wysokiej temperaturze, bo skórka popęka a środek wypłynie.
Składniki:
4 duże jabłka
3 łyżki powideł śliwkowych
dowolne bakalie (użyłam daktyli, suszonej żurawiny, rodzynek i orzechów włoskich)
łyżka miodu
łyżka cukru pudru
szczypta cynamonu
Jabłka umyć, ściąć wierzchy, wydrążyć środki. Bakalie posiekać, wymieszać z miodem, powidłami i cynamonem. Napełnić mieszanką jabłka. Piec w temp 180*C około 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem, jeść na gorąco.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/01/jabka-pieczone-z-bakaliami.html