Wykonanie
Przepis na pieczone
jabłka co prawda na blogu już się kiedyś pojawił, ale postanowiłam go nieco odświeżyć i zrobić nowe zdjęcia, tym bardziej że to mój ulubiony jesienny deser. Nie ma to jak zapach
cynamonu unoszący się po całym domu w trakcie pieczenia.. mmm pycha :))
Składniki:2
jabłka2 łyżeczki mielonego
cynamonu3 stołowe łyżki
miodukilka
rodzynek i
suszonych żurawin15 g posiekanych
orzechów włoskich4
suszone morele pokrojone w kostkę2 gałki
lodów śmietankowychPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przecinamy
jabłka od góry na 2/3 wysokości (odcinamy im "kapelusiki"). Łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne.
Orzechy i
suszone owoce mieszamy z
miodem, wypełniamy
jabłka i przykrywamy je odciętą częścią. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 25-40 minut, do momentu aż skórka zmięknie (czas pieczenia zależy od wielkości
jabłka oraz jego odmiany). Gotowe, ciepłe
jabłka podajemy z
lodami śmietankowymi, umieszczając je pod odciętymi "kapelusikami". Smacznego!