Kiedy nachodzi ochota na coś słodkiego, a w domu słodyczowe pustki. Kilka banalnych składników i idealny deser gotowy. Do tego idealnie pasują do Orzechowego Tygodnia .Składniki:4 jabłka4 orzechy włoskie6 - 8 orzechów laskowych2 łyżeczki rodzynek2 łyżeczki suszonej żurawiny4 łyżeczki mioducynamon, lub przyprawa do piernikaWykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, odcinamy górną część na mniej więcej 3/4 wysokości. Łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne. Orzechy, rodzynki i żurawinę siekamy. Mieszamy razem z przyprawami i wkładamy mieszankę do wydrążonych jabłek.Polewamy każde jabłko łyżeczką miodu i przykrywamy odciętą końcówką. Wkładamy do naczynia i pieczemy około 20 - 30 minut (w zależności od wielkości i odmiany jabłek). Podajemy ciepłe.