ßßß Cookit - przepis na kruche ciasteczka z bezą i prażonymi orzechami

kruche ciasteczka z bezą i prażonymi orzechami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam kruche ciasteczka, takie na jeden kęs. Te są chyba najlepsze jakie upiekłam, choć mówię tak nieskromnie chyba za każdym razem. Kruchutkie, przełożone dżemem, z chrupiącą bezą. I prażonymi orzechami, które prażą się same, podczas pieczenia. I to one dominują, nadają wspaniały karmelowy smak.
Składniki:
300 g mąki
1 jajko
60 g cukru pudru
140 g masła lub maragryny
1 łyżka śmietany 18%
Wszystkie składniki zagnieść. Rozwałkować, wycinać foremką ciasteczka. na bezę:
1 białko
2 łyżki cukru pudru
garść orzechów startych na drobnej tarce
Białko ubijać z cukrem pudrem około 3 minut na najwyższych obrotach miksera. Każde ciasteczko smarować białkiem i posypywać orzechami. Piec około 10-12 minut w 160-170*C z termoobiegiem. Delikatnie zdjąć z blachy i wystudzić na kartce.
do przełożenia:
dowolny gęsty dżem, najlepiej kwaśny, bo ciastka są słodkie
Wystudzone ciasteczka smarować dżemem i sklejać po dwa. Przechowywać w puszcze, najlepiej smakuja po kilku dniach leżakowania.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/12/kruche-ciasteczka-z-beza-i-prazonymi.html