Wykonanie

Uwielbiam kruche
ciasteczka, takie na jeden kęs. Te są chyba najlepsze jakie upiekłam, choć mówię tak nieskromnie chyba za każdym razem. Kruchutkie, przełożone
dżemem, z chrupiącą
bezą. I prażonymi
orzechami, które prażą się same, podczas pieczenia. I to one dominują, nadają wspaniały karmelowy smak.Składniki:300 g
mąki1
jajko60 g
cukru pudru140 g
masła lub
maragryny1 łyżka
śmietany 18%Wszystkie składniki zagnieść. Rozwałkować, wycinać foremką
ciasteczka. na
bezę:1
białko2 łyżki
cukru pudrugarść
orzechów startych na drobnej tarce
Białko ubijać z
cukrem pudrem około 3 minut na najwyższych obrotach miksera. Każde
ciasteczko smarować
białkiem i posypywać
orzechami. Piec około 10-12 minut w 160-170*C z termoobiegiem. Delikatnie zdjąć z blachy i wystudzić na kartce.do przełożenia:dowolny gęsty
dżem, najlepiej kwaśny, bo
ciastka są słodkieWystudzone
ciasteczka smarować
dżemem i sklejać po dwa. Przechowywać w puszcze, najlepiej smakuja po kilku dniach leżakowania.